Calcule pentru închiderea a şase cariere ale CE Oltenia

Ministerul Energiei a făcut o analiză în ceea ce priveşte costurile pentru închiderea anumitor cariere ale CE Oltenia. Este vorba de unități pe care compania energetică și-a propus să le închidă până în 2030, printre acestea aflându-se carierele Peșteana Nord, Lupoaia sau Rovinari Est. Sindicaliştii din minerit și energie cred că acest plan de închideri de capacităţi nu va fi aplicat pentru toate aceste cariere, având certitudinea că unele ar putea fi păstrate urmare a blocării altor unități miniere, care nu au fost prinse în acest plan de închideri.

Despre închiderea unităților miniere ale CE Oltenia s-a discutat în cadrul ședinței de vineri, 13 mai, a comitetului pentru activitatea minieră constituit la nivelul Ministerului Energiei. De această dată, managerul CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, nu a mai fost prezent. Compania a fost reprezentată de Constantin Bălășoiu, directorul de la Termo Ișalnița, Daniel Antonie, directorul Divizia Miniere și inginerul Vasile Oprea Scorțariu.
În cadrul grupului de lucru a fost prezentat raportul completat cu privire la sectorul minier lignit. Și de această dată, secretarul de stat Corina Popescu a mai cerut celor de la CE Oltenia niște clarificări. „Suntem foarte aproape de conturarea unei imagini exacte a sectorul de lignit, deși mă așteptam ca astăzi să avem raportul final. Mai sunt necesare câteva informații pe care le aștept până la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Secretarul de Stat Corina Popescu.
Membrii grupului de lucru Lignit au prezentat varianta completată a raportului privind starea sectorului lignit, aducând o proiecție a evoluției blocurilor energetice pentru perioada 2016-2030, cu perspective de dezvoltare. "În ceea ce privește partea minieră, s-au analizat costurile totale de închidere în perioada 2016-2030, pentru perimetrele ce urmează să fie închise: Peșteana Sud, Husnicioara, Lupoaia, Gârla, Rovinari Est și Peșteana Nord. Totodată, a fost analizată și sustenabilitatea financiară a măsurilor prevăzute de raport", a transmis Ministerul Energiei printr-un comunicat de presă.

Pârvulescu: E posibil să se întâmple alte mutaţii
Liderii sindicali nu cred în punerea în aplicare a acestui plan de închidere, cel puțin nu în forma dorită de companie. Aceștia consideră că atâta timp cât nu sunt făcute investiții în utilaje și adoptate legi pentru exproprieri pentru anumite culoare, unele cariere de pe listă vor fi păstrate în detrimentul celor pe care compania vrea să le păstreze. "Nu sunt Nostradamus, dar o să vedeți că în timp să se întâmple alte mutații, pentru că această analiză a fost făcută pe o situație normală. În momentul de față România nu e o țară normală. Se ia în considerare că totul va fi ok, că se va da legislația referitoare la exproprieri, că din punct de vedere tehnologic carierele vor fi ok, dar nu sunt. Dânșii au făcut-o fără condiționări, adică exproprieri, tehnologice, tehnice, organizatorice, de personal. Nu au ținut cont de toate necunoscutele. În momentul de față chiar dacă sunt unele cariere aparent viabile, acele cariere stau din lipsă de fronturi, din lipsă de exproprieri, toate carierele au probleme tehnice, nemaifiind bani pentru că s-a vândut energie termică și cărbune fără să se încaseze", a precizat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.

Vizualizări: 5,146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: