Căldărușe: Acum realizăm că disponibilizările nu trebuiau făcute

Lipsa de personal calificat pe anumite posturi în producție începe să fie o problemă reală pentru Complexul Energetic Oltenia. Încă o mie de oameni sunt în preaviz în această perioadă, astfel că problemele se vor acutiza. „Nu trebuia să acceptăm concedierile, sindicatele au fost induse în eroare”, a spus președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, într-un interviu acordat la Gorj TV.

Reporter: Complexul Oltenia începe să își revină, este pe profit, dar planul de restructurare va continua și anul viitor. Cum vedeți asta?

Gabriel Căldărușe: Sindicatul Mine Energie Oltenia și alți colegi din Federația „Univers”, poate și alții, nu exclud, nu vom mai fi de acord cu niciun program de restructurare. Poate dacă vor fi solicitări pentru plecări voluntare, atunci nu ne vom opune. Sindicatele au fost induse în eroare, știți că programul inițial prevedea două mii de concedieri în 2017, am reușit să reducem la o mie. Realizăm acum că a fost o greșeală și cu aceste o mie de concedieri, dar este tardiv.

Reporter: De ce spuneți că a fost o greșeală?

G.C.: Poate nu ne au fost prezentate datele corect, se vorbea de o primăvară foarte dificilă, nu am ținut cont de schimbările din piața de energie, este vorba de modificările la legea energiei care din ianuarie își fac efectul. Toți acei speculanți din piață nu își mai pot face jocurile, sunt reguli și pentru regenerabilele care trebuie să își facă acel coș. PZU începuse să fie cea mai importantă piață de energie, ceea ce nu era normal, acum nu mai e așa. Și administrația ne-a prezentat atunci un buget cu un alt preț la energie, o altă cantitate și vedem acum că prețurile sunt mai bune în piață, cantitățile mari, contractele pe termen lung. În plus, se prognozează o vară secetoasă, centrala de la Brazi are probleme... Lucrurile stau surprinzător de bine din punct de vedere economie, dar social nu stăm bine.

Reporter: Ce probleme sunt din punct de vedere social?

G.C.: Începem să ne confruntăm cu probleme de personal, realizăm târziu. Acum muți lucrează la program de șase sau șapte zile pe săptămână, altădată pe vremea asta eram în șomaj tehnic. Trebuie să fim foarte atenți, să nu riscăm accidente, nu sunt oameni suficienți.

Reporter: Salariile nu mai sunt așa mai cum erau cândva. Pleacă oamenii și din cauza salariilor?

G.C.: Nici salariile nu mai sunt motivante. De la Rovinari au plecat pe contracte de 3.500 de euro plus facilități, bonusuri. În viitorul apropiat trebuie să punem accent pe acest aspect. Creșteri reale de salariu, care să se simtă, nu au mai fost din 2008. Nu vorbesc de creșteri de 2-3%. Acum a fost comisia mixtă și s-a discutat despre o analiză pentru egalizarea salariilor. Unii vor să luăm de la unii, să dăm la alții. Împărțim sărăcia? Pe personalul muncitor nu sunt salarii mari, cu toții trebuie să beneficieze de o creștere. Cei cu salarii mai mici să primească un procent mai mare, dar asta nu înseamnă să tăiem de la alții.

Vizualizări: 5,206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: