Căldăruşe, despre negocieri: „O să ne bătem joc de adevăruri“

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, ar fi dispus să părăsească prima linie a sindicatelor pentru a ceda locul său unui tânăr fără probleme de imagine. Cel puţin asta a declarat la TV Sud, într-o emisiune alături de sindicalistul Dan Pîrvulescu. După minute întregi de certuri, a venit vorba şi de negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă. Discuţiile vor începe pe 7 ianuarie, dar rezultatul poate fi anticipat. Se va obţine nimic.

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă din CE Oltenia par să fie deja pierdute judecând după atitudinea liderilor de sindicat din companie. Mişcarea sindicală nu are oameni noi, în prima linie sunt vechii sindicalişti, unii aflaţi la putere ca urmare a relaţiilor cu administraţia, iar alţii în opoziţie din cauza divergenţelor cu directorul general Laurenţiu Ciurel.

Dispus să plece

La o emisiune la TV Sud, Gabriel Căldăruşe a vorbit şi a convins opinia publică că suferă de lipsă de înţelegere a procedurii unor negocieri şi a ceea ce trebuie să facă un lider de sindicat. Celălalt invitat, Dan Pîrvulescu, trage de pe urma greşelilor făcute în trecut de Federaţia Naţională Mine Energie din care face parte. „Din păcate, unii colegi s-au angrenat la acest joc al domnului Ciurel de a dezintegra mişcarea sindicală“, a spus Pîrvulescu referindu-se la colegul său Căldăruşe, care şi-a făcut un sindicat cu ajutorul administraţiei. La rândul lui, Căldăruşe a amintit de beneficiile pe care le avea liderii FNME pe vremea altor conduceri şi cum îşi exercitau în trecut influenţa în companie. Minerii şi energeticienii care au urmărit emisiunea sunt deznădăjduiţi că aceştia ar putea face echipă pentru interesul lor „Îmi cer scuze pentru ce a ieşit aici, dar cred că acolo nu vor fi problemele acestea“, dă asigurări Căldăruşe.

Prins în discuţie, Căldăruşe a declarat că e dispus să plece din sindicat şi să lase în prima linie un tânăr nepătat. „Mi-aş dori ca toţi să avem curajul şi demnitatea la un moment dat să facem pasul lateral să lăsăm tinerii. Eu aş face oricând. Facem un sindicat reprezentativ şi punem un tânăr care să nu aibă nicio treabă“, propune Căldăruşe.

Negocierile, un concurs de demagogie

Până la urmă a venit vorba şi de negocierile pentru CCM. „Nu reproşez cum s-a negociat contractul, aţi fost la acele negocieri, sau ce s-a negociat, departe de mine acel gând, dar cred că era normal ca după două luni să spuneţi nemulţumirile“, spune Căldăruşe despre contractul nerespectat de conducere. „De ce nu s-a obţinut nimic în 2013 când anul a fost mai bun faţă de 2014, când deţineaţi 90% din membri, toată puterea“, întreabă serios Căldăruşe după alte câteva minute. „Nu puteam domnule Căldăruşe să ne raportăm în 2013 la 2014, ci la 2012. Şi dacă ne raportăm la 2012 atunci au fost 18,5 TWh produşi, iar în 2013 s-a realizat 12 TW“, a răspuns Pîrvulescu. După mai multe discuţii în contradictoriu, din care nu s-a înţeles nimic, Căldăruşe spune cum crede că vor fi negocierile de la anul. Iată declaraţia transmisă cuvânt cu cuvânt. „Ştiţi ce o să fie. O să ne bătem efectiv joc de adevăruri. Pentru că o să ne ducem într-un concurs de demagogie acolo şi s-ar putea să efectiv oamenii pentru noi sau pentru unii din noi să nu conteze. Cerem 10%, 20% şi s-ar putea să plecăm de acolo cum au plecat şi în 2013. Da, există divizare şi există divizare pentru că unii vor să ascundă unde au pus mâinile. Efectiv chiar mi-e teamă că unii sunt şantajabili“, a declarat Gabriel Căldăruşe la TV Sud.  

Pîrvulescu a vorbit despre încercarea obţinerii armonizării salariilor şi de a indexa salariile cu rata inflaţiei, aşa cum prevede şi legea. I-a spus lui Căldăruşe că este vasal al administraţiei şi semnează protocoale ce nu avantajează salariaţii.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: