Căldărușe: Fără SE Rovinari nu ar mai fi nicio speranță

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, cere deblocarea urgentă a carierelor miniere din zona Rovinari. Liderul sindical atrage atenția asupra faptului că termocentrala Rovinari are costuri mici și, fără aceasta, nu ar mai fi nicio speranță pentru Complexul Energetic Oltenia.

“Nu este vorba doar de cantitatea de energie, este vorba și de preț. De departe cel mai competitiv este cel de la SE Rovinari. Dacă și Rovinari ar produce cu costurile celorlalte centrale, nu ar mai fi nicio speranță, fără supărare pentru nimeni”, a spus Căldărușe la Radio Impact.

Pentru ca termocentrala din Rovinari să poată lucra, trebuie deblocate carierele. “Sper să înceapă să fie rezolvată problema exproprierilor. Am vorbit vineri cu președintele Directoratului, dumnealui a dat ca termen săptămâna aceasta pentru Cariera Tismana, să iasă hotărârea de guvern de scoatere din circuitul silvic a nouă hectare și ceva. Probleme similare sunt și la Roșia și Pinoasa. La Cariera Roșia mai este o problemă, cea cu acordul de mediu, promisiunea este că se rezolvă în august”, a mai spus Căldărușe.

Oricum, și când vor fi hârtiile în regulă, tot mai durează câteva luni până când se va ajunge la o exploatare normală a cărbunelui. “Este clar că vor mai trece 4-5 luni până la o relativă normalitate, nu chiar normalitate”, a mai spus liderul sindical.

Căldărușe nu a vrut să spună cât de mică este acum producția, raportat ca capacitate: “Produc foarte puțin comparativ cu capacitatea proiectată. Poate și proiecțiile erau nerealiste, exagerate. Dacă ar fi să funcționeze la capacitățile proiectate, CE Oltenia ar da 50% din energia țării, ceea ce este complet nerealist”. (A.A.)

Vizualizări: 1,596

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: