Căldură şi apă caldă de la soare pentru bolnavii din Târgu Jiu

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu va avea în maxim două luni un sistem cu panouri solare care va completa actualul sistem de încălzire. Este de fapt un proiect comun cu Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobriţa care va beneficia şi el de această investiţie. Aşadar, atât spitalul 700 cât şi clădirea de pe Tudor vor face economii serioase la sistemele de încălzire pe perioada de vară. Pe lângă acestea, alte opt locaţii vor beneficia de panouri solare.

Atât Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu cât şi spitalul de la Dobriţa au depus deja documentaţia în vederea obţinerii avizului de mediu pentru proiectul „Energia solară o alternativă pentru viitor – completarea sistemului clasic de producere a apei calde de consum cu sisteme care utilizează energie solară şi care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului”. Potrivit directorului spitalului judeţean, Gheorghe Neaţă, se urmăreşte ca o dată cu această investiţie, pe perioada de vară facturile să fie zero. „Deja ne apucăm de treabă. Se va păstra şi actualul sistem pentru perioada de iarnă când energia solară poate nu va face faţă iar pe perioada de vară să suporte integral nevoie de apă caldă. Sperăm ca în două-trei luni să fie funcţional. Ne va fi de mare ajutor”, a declarat Gheorghe Neaţă, directorul Spitalului Judeţean.

Milioane de euro

Panourile solare sunt executate şi montate de o firmă suedeză, după cum afirmă Neaţă. Cert este că aceeaşi investiţie va fi făcută şi la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobriţa şi la alte opt locaţii. Este vorba în general de structuri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj, Adina Andriţoiu, pentru cele opt locaţii unde vor fi amplasate panouri solare, fondurile europene se ridică la aproape trei milioane de euro. „Valoarea totală a proiectului este de 3.990.979 euro din care valoarea eligibilă este de 3.749.835 euro. Din această valoare eligibilă, o să primim fonduri de aproape trei milioane de euro iar Consiliul Judeţean suportă restul, respectiv 991.110 euro”, a declarat Adina Andriţoiu.

LOCAŢII

Centrele care vor beneficia de panouri solare sunt Centrul de servicii comunitare pentru copilul cu nevoi speciale, Centrul de recuperare adulţi Bâlteni, Centrul de servicii comunitare pentru copilul cu handicap, Centrul de servicii alternative la protecţia rezidenţială, Centrul de servicii comunitare pentru copilul în dificultate, Centrul Suseni, Centrul Dobriţa, Centrul de servicii comunitare de la Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: