Călin Georgescu, doar un populist. Inteligent!

Populiștii au dominat alegerile prezidențiale din acest an, în România. Și nici măcar nu spun populiști la modul peiorativ, dar ăsta este discursul pe care au pedalat Călin Georgescu și George Simion.

Elementele principale ale unui discurs populist sunt: retorica anti-sistem, promisiunea unor soluții economice miraculoase, demonizarea clasei politice existente, apeluri la suveranitate și tradiție, trimiteri la Dumnezeu și la mari români din istorie.

Călin Georgescu a avut un discurs populist, dar inteligent, și a luat masiv voturi de la tineri și intelectuali. George Simion a luat electoratul care crede minciunile gogonate, gen apartamente la preț de 35 de mii de euro.

Iată câteva fraze dintr-o emisiune la care a fost cu câteva zile în urmă Călin Georgescu, pentru a înțelege retorica.

“Este vibrația cuvântului care duce la măreția omului de a fi demn”.

“Inseamnă că ai puterea de a ști cine ești”. 

“Puterea nu este peste ceilalți, puterea este să schimbi realitatea. Noi trebuie să avem o singură și unică strategie, strategia păcii. Nu există altceva”.

“Fiecare al treilea om spune astăzi în lume: mi-e foame. Fiecare al doilea spune: mi-e sete și aproape fiecare spune: mi-e frică”.

“Nu este o campanie, este o chemare, este o lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu”.

“Trebuie să crezi cu desăvârșire că suntem în mâna lui Dumnezeu, așa cum au crezut și au trăit moșii și strămoșii noștri”.

“Este spiritul acesta nobil care s-a pierdut cu esența ta”.

“S-a condus conștiința omului către schimbare”.

“Știți care este cea mai mare problemă? Să ne apărăm umanitatea din noi. Asta este astăzi esențial”.

“Votul pentru Donald Trump îl traduc: vrem pace. Oamenii au votat pentru pace, ne-am săturat de război.”

“Noi trebuie să avem o singură strategie, strategia păcii, nu există altceva. Cel mai important dușman astăzi este acest partid unic, PSD”.

“Nu există democrație fără spiritualitate. Înseamnă conextarea pe care tu trebuie să o ai cu sinele tău interior. De aia se spune că împărăția lui Dumnezeu este în interiorul vostru”.

“Dumnezeu este iubire. De două mii de ani ni se predică iubirea și noi ne sfâșiem între noi”.

“Baza și fundamentul acestei națiuni sunt relațiile umane”.

“Lumea va dispărea când nu vor mai fi cărări între oameni”.

“Pentru noi este foarte important să conștientizăm umanitatea din noi. Să aperi esența lumii, nu aparențele ei. Lumea de astăzi este pe aparențe, această luptă materială a subjugat toată omenirea”. 

Un discurs mai degrabă de predicator, decât de politician. Ați găsit în acest discurs o soluție la problemele pe care le aveți? Ei bine, da, pentru că problemele pe care le avem cu toții nu sunt doar cele materiale, ci și de suflet, sociale. Sunt rupturi grave în societate, sunt mulți oameni dezorientați, există teama de scumpiri, de închiderea unor activități economice. Există teama de război. Și chiar dacă nu există la un nivel important, a avut Călin Georgescu grijă să inducă această teama, cu pretextul că o vindecă.

Ca o paranteză, Călin Georgescu a prezentat în emisiunea lui Ștefan Mandachi, din care am extras pasajele, suma cheltuită în campanie. Zero lei. Asta deși a cheltuit o sumă imensă, a fost clar puternic finanțat, cel mai probabil din afara țării. Cel mai probabil de Rusia, care vrea pace în Ucraina, dar în condițiile sale. Dar, acum câteva zile ne-a asigurat SRI că nu sunt ferme de troli, că nu sunt puteri străine care să influențeze alegerile din România. Lasconi îl reclamase pe Geaoană, iar la Călin Georgescu nu s-a uitat nimeni. Cum a fost posibil să nu simtă nimeni ce se întâmplă, nici partidele politice, nici serviciile, nici institutele de sondare, nici presa... e de analizat.

Vizualizări: 4,350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: