Călin Neamţ alege străinătatea după 25 de ani de medicină

La cei 50 de ani ai săi, doctorul Călin Neamţ mărturiseşte că nu se consideră valorizat şi sprijinit de societatea românească aşa cum ar trebui după mai bine de 25 de ani de muncă în sistemul medical. Acesta va părăsi în cel mai scurt timp sistemul de sănătate românesc pentru a munci în Anglia, unde urmează a fi plătit cu mii de lire sterline pentru serviciile sale.

Doctorul Călin Neamţ, cel care a ocupat în urmă cu câţiva ani funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, este unul din medicii care a ales deja să plece cu contract în Anglia, tot în sistemul medical. Acesta a acceptat să vorbească despre alegerea lui, cu atât mai mult cu cât doreşte să împărtăşească celor interesaţi care sunt etapele unei astfel de decizii. „Şi în Gorj au început să existe persoane cu studii superioare care doresc să plece în străinătate din sistemul bugetar, pentru că ştiţi deja că sunt spitale în ţară care aproape s-au golit pentru că au plecat medicii”, a declarat Călin Neamţ.

În afara unui motivaţii financiare destul de puternice, doctorul Neamţ mărturiseşte că a văzut această oportunitate şi ca pe o provocare profesională, mai ales că Anglia are o cerinţă foarte mare de medici de urgenţă. „Am ales Anglia pentru că ştiu limba, am mai fost plecat de două ori, o dată în Elveţia şi o dată în Libia. O altă cauză a deciziei mele este lipsa motivaţiei de a mai rămâne într-un sistem sanitar care nu-mi mai oferă nimic, o lipsă totală de apreciere faţă de profesioniştii din sănătate”, a declarat Călin Neamţ.

„Prefer să fiu un mercenar bine plătit”

În prezent, medicul Călin Neamţ este în perioada de strângere a documentelor, decizia acestuia de a părăsi România fiind definitivă. „Sistemul de angajare în Anglia este foarte flexibil, de la un week-end până la un contract permanent. Dacă aş rămâne în România, în perioada următoare aş ajunge să câştig net 600 de euro pe lună în timp ce în Anglia, cea mai slabă calificare este plătită cu 5.000 de lire sterline”, a declarat Călin Neamţ. Medic de 25 de ani, dintre care 15 în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, Călin Neamţ spune că România nu-i mai oferă nimic deşi a atins toate culmile profesionale pe care le-at fi putut atinge. „În scurt timp o să dau şi doctoratul, deja nu mai am ce pregătire să am în România. Nu îmi este frică să plec, prefer să fiu un mercenar bine plătit decât să lupt pentru supravieţuire în ţara mea”, a declarat Călin Neamţ.

Este conştient că îl aşteaptă o perioadă destul de grea, însă mai având experienţa a două contracte de acest gen, ştie deja la ce să se aştepte şi nu îi este teamă. Din contră, acesta mărturiseşte că întotdeauna şi-a dorit să muncească în străinătate şi întotdeauna a admirat, în filmele americane, disponibilitatea personalului se a se muta de pe o coastă pe cealaltă a Americii pentru a munci. „Şi în Europa am simţit beneficiile libertăţii de mişcare astfel că foarte mulţi oameni nemulţumiţi de job-ul pe care îl au aici pot să caute în altă parte un loc de muncă care să le satisfacă interesele şi aspiraţiile”, a mărturisit doctorul Călin Neamţ.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: