Călinoiu ar vrea 70 la sută din veniturile din minerit şi energie

Gorjul stă bine la capitolul bani alocaţi de la bugetul de stat în comparaţie cu banii viraţi de gorjeni către bugetul consolidat al statului judecând după un top realizat cotidianul Gândul. Circa 70% din banii pe care cetăţenii i-au direcţionat către bugetul consolidat al statului s-au întors în Gorj sub formă de subvenţii sau alte beneficii. Chiar şi aşa, şeful judeţului, Ion Călinoiu, este nemulţumit de sumele primite de la bugetul de stat. Acesta ar vrea bani din minerit şi energie.

În 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din Municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 de miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice obţinute de cotidianul Gândul. Din total, subvenţiile au fost de circa 1,23 de miliarde de euro, respectiv aproape 1% din PIB.

Călinoiu vrea mai mult

70,3% din banii pe care statul i-a încasat la nivelul judeţului Gorj s-au întors la Consiliul Judeţean şi la autorităţile locale. În anul 2010 judeţul Gorj a primit înapoi din impozitele plătite statului ca fonduri per capita 359 de euro, în timp ce valoarea taxelor pe cap de locuitor încasată de stat a fost de 510 euro. Conducerea judeţului Gorj vrea şi mai mulţi bani pentru judeţul Gorj de la bugetul consolidat al statului. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, spune că o cotă parte din veniturile din minerit şi energie ar trebui să ajungă înapoi în judeţ. “Evident că nu suntem mulţumiţi de sumele primite, contribuţia judeţului Gorj la produsul intern brut este foarte mare, având în vedere faptul că producţia de energie este valorificată la nivel naţional şi nu se întoarce nimic din acest potenţial economic al judeţului. Sumele de la bugetul statului trebuiau să fie mult mai mari. Aş fi mulţumit să primesc 70% din veniturile din minerit şi energie şi să primesc 15%  de la bugetul de stat”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: