Călinoiu, de râsul consilierilor după ce a fost „urcat” într-un car alegoric

Consilierul PD-L Gorj, Nicolae Cilibiu, a depus ieri un proiect la Consiliul Judeţean prin care a propus ca la Târgu Jiu să aibă loc o paradă de Zilele Gorjului, cu care alegorice care să reflecte tradiţia locală. Partea care i-a amuzat pe consilieri s-a referit la faptul că în primul car alegoric ar trebui să fie însuşi preşedintele CJ Gorj Ion Călinoiu, dar şi celelalte oficialităţi, inclusiv primari şi directori de instituţii. Consilierul PSD Nelu Pavel a spus că viaţa lui Călinoiu ar putea fi pusă în pericol dacă s-ar urca în carul alegoric. "Vă rog să daţi dovadă de seriozitate", i-a replicat Ion Călinoiu, care a spus că va înainta propunerea lui Cilibiu specialiştilor, pentru că doar ei se pot pronunţa. Călinoiu a luat propunerea lui Cilibiu drept una de îmbunătăţire a unor evenimente culturale.

Democrat-liberalul Nicolae Cilibiu a propus, în şedinţa Consiliului Judeţean de ieri, ca manifestările organizate cu prilejul „Zilelor Gorjului” să se încheie cu „Parada obiceiurilor şi portului popular gorjenesc”.

Patru lideri PSD, în prima trăsură

În proiectul lui Nicolae Cilibiu parada va deschisă de un alai de trăsuri în cântec de fanfară. Prima trăsură va fi pregătită pentru preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu, primarul municipiului Târgu Jiu Florin Cârciumaru, protopopul şi inspectorul şcolar general. În următoarele trăsuri vor veni personalităţile comunelor prezente la paradă cu obiecte specifice activităţii lor: primarul (cu eşarfa), dascălul (cu o carte) şi preotul (costumat).

Consilierii judeţeni s-au amuzat foarte tare la gândul că Ion Călinoiu va face o plimbare cu trăsura prin centrul oraşului. Nelu Pavel, reprezentantul romilor, l-a atenţionat pe şeful judeţului să aibă grijă ca nu cumva să-şi pună viaţa în pericol când se urcă în car. Preşedintele Consiliului Judeţean a promis că proiectul va fi analizat de către Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj. În opinia sa, ideea unei parade a obiceiurilor şi portului popular gorjenesc este binevenită, mai puţin partea cu trăsurile. „Este o iniţiativă bună şi vom înainta materialul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj. „Zilele Gorjului” vor putea fi extinse, dar manifestările propuse de domnul Cilibiu sunt prea ample. În nici un caz nu mă urca eu în trăsură. Voi găsi o altă soluţie, poate vor veni cu trăsura artiştii”, a declarat Ion Călinoiu.

Tradiţii gorjeneşti, reînviate pe modelul de la Rio

Evenimentul propus de consilierul judeţean PDL este asemănător cu Festivalul de la Rio de Janeiro, cu caravane, care alegorice, dansatori şi echipe de prezentare a datinilor şi obiceiurilor specifice fiecărei sărbători din an în ordine calendaristică şi în din fiecare zonă cu specific aparte fiecărui obicei. „Vreau să reînviem tradiţiile gorjeneşti printr-un eveniment unic la nivel naţional. Datinile şi porturile din diferite zone ale judeţului ar putea stârni curiozitatea şi interesul celor din afara judeţului şi chiar a străinilor. În acest fel, vom atrage turişti şi vom promova frumuseţile judeţului. De asemenea, acest eveniment de închidere a „Zilelor Gorjului” va fi combinat cu un târg de costume populare, covoare ţesute manual, cămăşi cusute, plus recuzita de datini şi obiceiuri (costumaţii, buhaiuri, pluguşoare, sorcove, vicleiuri, capre, urşi)”, a declarat Nicolae Cilibiu, consilier judeţean PDL.

Cilibiu a mai precizat că toate carele alegorice vor fi pregătite de către consiliile locale ale localităţilor participante la eveniment, cu datinile şi îndeletniciri specifice (olărit, fierari, tors cu roata, cusutul cămăşilor, ţesutul covoarelor, împletitul coşurilor, confecţionatul fluierelor şi a lingurilor). Carele alegorice vor fi urmate de echipe de dansatori, fluieraşi, tarafuri, flauturi specifice locului.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: