Călinoiu: Jumătate din producţia de nuci se fură

Producţia de nuci realizată la nivelul judeţului este înjumătăţită de hoţi. Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole din Târgu Jiu, spune că paznicii nu mai pot face faţă hoţilor care de multe ori se pretind a fi “oameni serioşi”. Chiar ieri angajaţii Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj au putut fi văzuţi la furat de nuci, deşi misiunea lor era aceea de a curăţa copacii de pe marginea şoselei, care împiedică vizibilitatea pe timpul iernii.

Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu s-ar fi putut lăuda anul acesta cu o producţie bună de nuci în condiţiile în care nu s-ar fura ca-n codru. La nivelul judeţului, aproximativ 15 hectare de teren sunt ocupate de plantaţiile cu nuci. „Producţia de nuci a fost bună, am realizat cam 400-500 de kilograme la hectar. Vorbeam de o cantitate mult mai mare în condiţiile în care nu am avea probleme cu furturile. Se fură foarte mult în zonele Bălăneşti şi Drăgoieni, iar paznicii noştri nu mai pot face faţă. Ei fiind neînarmaţi, de multe ori sunt ameninţaţi de către hoţi”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu. Acesta a mai precizat că, pe lângă cetăţenii de etnie romă, foarte multe persoane care se pretind a fi oameni serioşi vin la furat de nuci. „În special hoţii sunt persoane de etnie romă din Cartierul Obreja, însă vin la furat de nuci şi oameni de la care ai pretenţii mari, care se pretind că sunt oameni serioşi, dar în realitate dovedesc că nu au nici un fel de scrupule. Se fură cam aproximativ 40% din producţia de nuci”, a precizat Ion Călinoiu.

Angajaţii de la Drumuri curăţă pomii… de nuci

Două maşini ale Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj au putut fi văzute, ieri, pe la Câmpul Mare în „misiune”. Angajaţii instituţiei scuturau nucii, făcându-şi aprovizionări în toiul zilei. Conducerea instituţiei a precizat că angajaţii curăţau pomii de pe marginea drumului. „Angajaţii instituţiei sunt în misiune. Avem o acţiune de curăţat copacii uscaţi de pe marginea drumului care împiedică vizibilitatea pe timpul iernii. Într-adevăr, avem nişte nuci uscaţi pe care trebuie să-i curăţim. Nu cred că angajaţii noştri sunt la furat de nuci, probabil persoane rău-intenţionate sesizează tot felul de lucruri ireale. Voi verifica acest aspect”, a declarat Ion Tudor, directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj.

VALORIFICARE

Staţiunea Pomicolă Târgu Jiu valorifică nucile la preţuri cuprinse între 8-10 lei/kilogram. „Avem un contract cu Universitatea din Cluj care are nevoie de sămânţă pentru înmulţirea nucilor. Ei au în derulare un astfel de program şi achiziţionează de la noi nuci la preţul de 8-10 lei kilogramul”, a declarat Ion Călinoiu.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: