Călinoiu, scos din politică pentru trei ani. Reacţie: Este un abuz!

Ion Călinoiu nu mai este preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Prefectul Paraschivu a confirmat într-o declaraţie de presă că a semnat încetarea mandatului joi, 17 martie 2016. Călinoiu a catalogat acţiunea drept un abuz şi va contesta în instanţă decizia prefectului. Aceasta este însă executorie. Călinoiu şi-a pierdut mandatul ca urmare a faptului că a avut venituri din aplicarea unor proiecte europene, deşi legea nu îi permitea. Mai mult, nici nu a declarat sumele respective, Călinoiu susţinând că a omis, deoarece sumele erau mici, de 800 şi 600 de lei, şi i-au intrat pe card. Până una-alta, raportul ANI a rămas definitiv, iar Călinoiu nu mai are acces timp de trei ani la funcţii publice. Cel mai probabil, în următoarea perioadă vor fi reaşezări de trupe şi la nivelul PSD Gorj.

Călinoiu a fost găsit incompatibil vara trecută, pentru a încasat 800 şi 600 de lei pe un proiect european, fără să-i declare şi fără să aibă dreptul la acel tip de venituri. Raportul ANI a fost contestat de Călinoiu, dar acesta nu a timbrat acţiunea şi a pierdut procesul, decizia instanţei rămânând definitivă în septembrie. Joi, la şase luni de la decizia instanţei, era ultima zi în care putea fi încetat mandatul, deoarece faptele se prescriau.
Prefectul Gheorghe Paraschivu a luat decizia chiar în ultima zi, deşi susţine că a analizat problema încă de la numire, din februarie. „Ordinul Prefectului Judeţului Gorj numărul 108 din 17.03.2016” este documentul pe care Ion Călinoiu a declarat deja că îl va contesta, deoarece îl consideră un abuz al prefectului. Călinoiu spune că prefectura nu era parte în această speţă şi era un proces pe rol, care are următorul termen de judecată în aprilie.
Cum explică prefectul decizia
Prefectura Gorj a explicat într-un comunicat cum a ajuns la decizia pe care a luat-o în privinţa lui Ion Călinoiu: “Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj a primit în data de 23.06.2015 Raportul de Evaluare numărul  24252/g /II /17.06.2015 al Agenţiei Naţionale de Integritate privind pe Domnul Călinoiu Ion, Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj,  referitor la starea de incompatibilitate. În legătură cu acest raport s-a purtat corespondenţă cu mai multe instituţii ale statului. Prin adresa numărul 7119 din 18 februarie 2016 înregistrat la Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj cu numărul 2716 din 22 februarie 2016, Curtea de Apel Craiova a comunicat hotărârile pronunţate în dosarele 944/54/2015 şi 944/54/2015/a1 prin care a fost soluţionată definitiv prima contestaţie la raportul de evaluare. Întrucât există şi a doua contestaţie pe rolul instanţelor de judecată la acelaşi raport, a fost necesară efectuarea unei analize de către propria noastră structură care asigură asistenţa juridică. Serviciul verificare a legalităţii actelor, aplicarea legilor cu caracter reparatoriu şi contencios administrativ a întocmit referatul cu propunerea şi proiectul ordinului privind constatarea încetării de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului de Preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj al domnului Călinoiu Ion, urmare a stării de incompatibilitate. Drept urmare a fost emis Ordinul Prefectului Judeţului Gorj numărul 108 din 17.03.2016”.
Călinoiu: Este un abuz cras
Ion Călinoiu a comentat joi la TV Sud ordinul prefectului. Acesta a spus că se pregătea de multă vreme ordinul cu pricina. “Au dat dovadă de un abuz cras de putere. Sunt convins că luni, la contestaţia pe care o voi depune şi la termenul de urgenţă va fi suspendat acest ordin. Dar e un pericol la ceea ce înseamnă stat de drept, instituţiile statului de drept. Nu mă aşteptam la acest ordin. Instituţia prefectului nu era deloc implicată, partea implicată, ANI, a spus foarte clar că raportul devine aplicabil la rămânerea definitivă a sentinţei. Am primit termen în procesul de la Alba Iulia, trebuia să se aştepte sentinţa”, a spus Călinoiu.

Dosar după dosar
Ion Călinoiu a contestat de două ori raportul ANI şi de aici confuzia. Prima dată a uitat să timbreze procesul şi a pierdut definitiv în septembrie. O decizie ANI poate fi pusă în aplicare şase luni de la rămânerea definitivă, iar joi s-au împlinit şase luni de la pierderea primului proces.
Numai că Ion Călinoiu a mai contestat o dată în iulie, depunând la dosar un document emis de Poşta Română, care atestă că a primit raportul ANI pe 1 iulie. Asta deşi prima contestaţie o făcuse în iunie!!! Agenţia Naţională pentru Integritate are suspiciunea că respectiva confirmare de primire este falsă, a sesizat Parchetul Târgu Jiu, dar acesta nu a finalizat ancheta. În aceste condiţii, este neclar dacă al doilea proces este în termen sau nu. Dacă este în termen, prefectul Paraschivu poate fi acuzat de abuz. În mod normal, Agenţia Naţională pentru Integritate ar fi trebuit să ceară prefecturii încetarea mandatului lui Călinoiu, pentru ca prefectul să fie acoperit. Potrivit unor surse, un astfel de raport a fost întocmit joi de ANI, dar nu a ajuns în timp util la prefectură.
Ion Călinoiu este de luni în concediu medical, după o intervenţie chirurgicală. Încetarea mandatului va deveni efectivă la revenirea din concediu.

Vizualizări: 5,409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: