Călinoiu spune că tombola lui Dragnea e o momeală

USL-iștii gorjeni nu au stabilit încă dacă vor organiza tombole cu premii pentru cetățenii care vor vota la referendum, așa cum li s-a sugerat de la centru. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a emis un document, publicat de presa centrală, prin care le-a cerut liderilor de organizații să organizeze tombole cu premii la care să participe alegătorii care s-au prezentat la referendum. Președintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, a declarat ca la Gorj nu se va recurge la astfel de momeli.      

  Presa centrală a publicat un document prin care secretarul general al PSD Liviu Dragnea le spune membrilor PSD să organizeze în fiecare localitate o tombolă pentru cei care au votat la referendum. El sugerează că premiile nu trebuie să aibă valoare mare, dar trebuie să fie în număr cât mai mare. Liderul PSD chiar exemplifică și spune că premiile pot fi de genul unor bilete la concerte, filme, vacanțe, cartele telefonice. ”Organizarea  ÎN  FIECARE  LOCALITATE,  cu  sprijinul  unei  organizaţii ne-guvernamentale, a unei tombole cu premii la care vor participa alegătorii care  s-au  prezentat  la  referendumul  din  29  iulie  2012. Vă  recomandăm  ca premiile oferite să nu fie mari ca valoare, dar în număr cât mai mare”, se precizează în document.

Program propriu de sensibilizare                                                                                          

Liderii de la Gorj ai PSD susțin că și-au făcut un program propriu de campanie pentru referendum și nu au stabilit dacă vor organiza astfel de tombole. Mai mult decât atât, președintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu, susține că aceste tombole sunt niște momeli pentru sensibilizarea electoratului. „Noi, ne-am făcut program cu privire la acțiunile care vor fi desfășurate pentru referendum, prin care am stabilit măsuri concrete. Echipe USL susținute de ONG-uri sunt elementul numărul unu de a determina oamenii să vină la vot din convingere și nu prin aceste momeli”, a declarat Ion Călinoiu, președintele executiv al PSD Gorj. Purtătorul de cuvânt al PSD Gorj, Ciprian Florescu a precizat că respectivul document nu este cu titlu de obligativitate, ci este doar o sugestie. ”Documentul vine cu titlu de sugestie. Sunt sugestii pentru acțiuni care ar putea să fie organizate, însă se specifică, că în funcție de zone. Este o metodă de sensibilizare a populației”, a spus Florescu.

PRECEDENT

Sugestia lui Dragnea nu este o premieră pentru alegătorii gorjeni, acesta părând să ia modelul de la fostul primar din Turceni, Ion Iordache, care a organizat o astfel de tombolă. Intenția sa a fost declarată ilegală de către Prefectura Gorj, motiv pentru care tombola a fost organizată după alegeri.

CE SPUNE LEGEA

Și Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului precizează că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". Reglementarea menţionează că şi „tentativa se pedepseşte".

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: