Căminele culturale din Băleşti, modernizate cu bani europeni

Două cămine culturale din comuna gorjeană Băleşti vor intra în reabilitare. Lucrările vor fi duse la îndeplinire cu fonduri de la Uniunea Europeană, finanţarea obţinută de administraţia locală fiind de aproape 1,3 milioane lei. Prin refacerea şi dotarea celor două clădiri, autorităţile locale vor să reînvie tradiţiile, prin organizarea de hore şi alte activităţi cultural-artistice.

Este vorba de reabilitarea şi modernizarea căminelor culturale din satele Stolojani şi Rasova. Ambele clădiri sunt într-o avansată stare de degradare, iar autorităţile locale vor să le redea strălucirea de odinioară. Lucrările vor fi realizate de două firme din Gorj, una fiind chiar din comună, şi vor fi demarate la mijlocul lunii noiembrie.

„Investiţiile sunt pe fonduri europene, valoarea lucrărilor de la căminul din Rasova fiind de 570.000 lei, iar cele de la căminul din Stolojani se ridică la 700.000 lei. Se va face o reabilitară totală, iar investiţiile presupun şi achiziţia de aparatură şi dotări. Mă refer la scaune, mobilier, la tot ce înseamnă aparatură. Fiecare va dispune de o scenă. Preconizăm că lucrările vor fi încheiate până în vara anului viitor”, a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti.

Autorităţile locale vor să readucă în actualitate horele care se organizau la aceste cămine culturale. „Când am venit primar, am găsit aceste clădiri într-o stare jalnică. Cultura trebuie să fie un obiectiv în atenţia administraţiei publice. Fără cultură, societatea nu prea se poate dezvolta normal. Pe de altă parte, am luat tot ce se putea pe axele deschise pe Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale şi care s-au putut plia pe necesităţile comunei noastre. La anul, împreună cu sătenii din comună, vom încinge o horă care să ne aducă aminte, mie de copilăria mea şi la cei mai cu părul alb, de tinereţea domniilor lor”, a mai spus primarul comunei Băleşti.

Autorităţile locale speră ca, după finalizarea investiţiilor, la aceste cămine culturale să aibă loc hore în fiecare săptămână sau cel puţin o dată pe lună.

Alte investiţii

O altă veste importantă pentru comunitatea locală este că în luna noiembrie vor începe şi lucrările de introducere a reţelelor de canalizare în satele Corneşti, Găvăneşti, Stolojani şi Tălpăşeşti. Investiţia se ridică la 13 milioane lei, fonduri guvernamentale, şi ar urma să fie finalizată în doi ani. În ceea ce priveşte restul de lucrări la canalizarea din satul Ceauru, lucrările sunt în curs de desfăşurare şi vor fi încheiate până la finalul anului. De asemenea, lucrarea la sistemul de apă din satele Tălpăşeşti, Corneşti şi Stolojani a fost recepţionată şi urmează să fie făcute branşamentele individuale. În acest caz, investiţia s-a ridicat la 4 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată tot din fonduri guvernamentale.

Vizualizări: 1,029

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: