Campion balcanic felicitat la nivel naţional, umilit la Pandurii

Un gorjean din Ioneşti a câştigat Campionatul Balcanic de Cros, antrenându-se pe dealurile din comună şi alergând zilnic în drum spre serviciu. După ce la vârsta adolescenţei a adus zeci de diplome şi medalii la Clubul Pandurii Târgu Jiu, acum este umilit deşi continuă să facă performanţă şi la cei 37 de ani ai săi. Pentru a se putea deplasa la competiţiile din ţară, Marian Scarlat este nevoit să renunţe la a le mai cumpăra dulciuri şi hăinuţe copiilor săi. Deşi calificarea de duminică îi asigură participarea la Campionatul European din luna septembrie, deplasarea sa în Turcia este ameninţată din cauza lipsei banilor.

Marian Scarlat, în vârstă de 37 de ani, din Ioneşti a obţinut locul I la Campionatul Balcanic, desfăşurat duminică la Bucureşti. Performanţa sa vine  după ce la sfârşitul lunii martie a câştigat Campionatul Naţional de Cros de la Piteşti. Marian Scarlat lucrează ca maşinist la Termocentrala Turceni, iar zilnic antrenamentele şi le face pe dealurile din Ioneşti ori alergând în drum spre serviciu. „Sâmbătă noaptea am ieşit din schimbul II şi am plecat direct la Bucureşti. Am dormit doar două ore înainte de competiţie însă am reuşit să ies câştigător şi asta contează cel mai mult. După ce vin de la serviciu, în fiecare zi alerg câte 10 kilometri pe dealurile din Ioneşti. Dacă într-o zi nu reuşesc să-mi fac programul de antrenament, a doua zi obligatoriu merg la serviciu alergând de la Ioneşti la Turceni”, a declarat Marian Scarlat.

Pe lângă eforturile fizice pe care le face pentru a-şi menţine condiţia fizică, Marian este nevoit să facă şi sacrificii financiare. Dintr-un singur salariu îi este imposibil să întreţină o familie cu trei copii şi să poată investi în sport. Fiecare deplasare a sa la competiţiile sportive implică cheltuieli pe care şi nu le poate permite. „Am reuşit să mă deplasez la Campionatul Balcanic de Cros de la Bucureşti cu ajutorul domnului primar de la Ioneşti, Marian Tătaru, care mi-a dat 200 de lei din buzunarul dumnealui; cu ajutorul domnului primar Dumitru Gâlceavă de la Turceni, care mi-a dat 100 de lei, şi cu ajutorul domnului Eugen Iovan, preşedintele de sindicat de la Termocentrala Turceni, care mi-a dat 100 de lei. Altfel nu aveam posibilitatea de a face rost de bani pentru drum. Am trei copii, soţia nu are serviciu, iar de multe ori sunt nevoit să nu le mai cumpăr dulciuri şi hăinuţe pentru a putea participa la competiţii”, a precizat Marian Scarlat.

Recunoştinţă doar din partea familiei

După ce în adolescenţă a adus foarte multe medalii şi diplome la Clubul Pandurii Târgu Jiu, Marian Scarlat este acum umilit marian_scarlatde cei care ar trebui măcar să-l felicite pentru că le reprezintă clubul. „De la vârsta de 17 ani, am făcut atletism la Clubul Pandurii. Am adus foarte multe medalii şi diplome acestui club. Chiar şi acum reprezint tot Clubul Pandurii, însă nu mă sprijină nimeni cu nimic. Dacă în ţară sunt felicitat pentru performanţa mea, la Pandurii sunt umilit pur şi simplu. După ce m-am întors de la Campionatul Balcanic de Cros, am fost la domnul antrenor Ion Bură să-i arăt medalia şi diploma, iar dumnealui mi-a zis că îşi bagă ceva în performanţa mea. Nu i-am cerut absolut nimic, doar l-am rugat să organizeze o conferinţă de presă pentru a prezenta rezultatele mele, însă m-a luat în bătaie de joc”, a declarat Marian Scarlat. Deşi o duce destul de greu din punct de vedere financiar, bărbatul are satisfacţia de a avea alături o familie frumoasă care trăieşte emoţii mari atunci când e plecat la vreo competiţie. „Copiii şi soţia mea mă urmăresc la televizor ori ascultă cu emoţie posturile de radio care transmit competiţiile în direct. Anul trecut, când am participat la Campionatul Naţional de Pistă de la Bucureşti i-am avut şi pe ei cu mine, iar la strigătele lor toată lumea aclama: Hai, tati! De multe ori am fost tentat să renunţ, însă familia şi ambiţia mea mi-au dat puterea să merg mai departe. Cert este că niciodată nu mi-aş sfătui copiii să aleagă acest sport pentru că ar munci mult fără să fie apreciaţi”, spune Marian Scarlat.

COMPETIŢII

Câştigarea competiţiei de la Bucureşti îi asigură participarea la Campionatul de Cros din Grecia şi la Campionatul European din Turcia. „În luna mai avem Campionatul de Cros din Grecia, iar în luna septembrie are loc Campionatul European din Turcia. Nu ştiu dacă voi reuşi să merg pentru că nu-mi permit deplasări aşa de costisitoare. Visul meu este să ajung campion european şi apoi mă retrag. Sper să pot găsi sponsori să mă ajute pentru că am încercat la mai mulţi patroni şi toţi mi-au spus că nu au bani de investit în sport”, spune Marian.

REACŢIE

Ion Bură, antrenorul de la Pandurii, este convins că Marian Scarlat merge la competiţii pentru a lipsi de la serviciu. „Eu n-am nici o treabă cu Marian Scarlat, el nu are nici o treabă cu mine. În plus, Pandurii are director. Eu sunt doar un simplu antrenor. El a câştigat premiile respective la Veterani, eu antrenez copii.  Noi avem aici un club de performanţă. Sunt convins că participă la competiţii pentru a lipsi de la serviciu”, a declarat Ion Bură.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: