Când ajunge căldura în locuinţele motrenilor

Locuitorii din oraşul Motru vor avea căldură în case de săptămâna viitoare. Centrala cea mare a uzinei de termoficare va fi pornită încă din weekend, astfel încât apa să ajungă în calorifere la temperatura optimă.

Conducerea Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru a decis să pornească încălzirea centralizată mai devreme, la solicitarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, începând de vineri va fi întreruptă furnizarea de apă caldă şi se va proceda la deschiderea tuturor racordurilor şi a vanelor, în vederea încărcării cu apă a ţevilor şi caloriferelor. Pornirea efectivă a căldurii se va face săptămâna viitoare. „Săptămâna viitoare vom porni căldura la Motru, nu avem o dată certă. În orice caz, în weekend încheiem activitatea de furnizare a apei calde şi tot din weekend începem încărcarea instalaţiilor. Aici mă refer şi la instalaţiile care ne aparţin, magistrale, racorduri, dar şi la instalaţiile asociaţiilor de proprietari, ţevile de la subsol plus caloriferele”, a declarat Eugen Corcoaţă, administratorul special al UATAA Motru.

Conducerea uzinei de termoficare speră să nu fie probleme cu instalaţiile pentru care sunt răspunzătoare asociaţiile de proprietari. „Sunt de nedorit situaţiile de anii trecuţi când UATAA, la solicitarea asociaţiilor, a pornit încălzirea, dar multe blocuri nu au făcut faţă probelor noastre de presiune, s-a pierdut foarte mult agent termic sub blocuri şi, din condiţii de siguranţă, UATAA a fost nevoită să-şi oprească instalaţiile de producere, respectiv cazanul, pentru ca aceste probleme care au fost strict ale asociaţiilor de proprietari să fie rezolvate în cel mai scurt timp. Cheltuielile de punere în funcţiune a cazanului, mă refer la pornirea din stare rece, până se produce abur, energie electrică, până este cuplat turbogeneratorul la Sistemul Energetic Naţional, sunt cu costuri foarte mari. Se cheltuie foarte mult pe combustibil, pe energia electrică de pornire, nu se vinde nici energie termică până îşi intră în parametrii”, a explicat Eugen Corcoaţă.

Uzina de termoficare trebuie să asigure apă caldă în calorifere la o temperatură de cel puţin 55 de grade. Acest lucru este specificat în contractul de furnizare încheiat între uzină şi administraţia locală. Uzina dispune de cărbunele necesar pentru funcţionarea cazanului pentru cel puţin o lună. Materia primă este achiziţionată de la CE Oltenia şi este transportată pe calea ferată.

Vizualizări: 5,195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: