Când ar putea avea Târgu Jiul primul troleibuz nou. Interviu cu Mihai Paraschiv, noul director al Transloc

Primăria Târgu Jiu se pregătește să pună în aplicare cel mai mare proiect cu finanțare europeană. 24 de milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru extinderea și modernizarea rețelei de transport în comun din Târgu Jiu. După ce se va încheia licitația, câștigătorul va avea la dispoziție doi ani ca să schimbe rețeaua de transport în comun învechită și să aducă troleibuze noi. Directorul Transloc, Mihai Paraschiv, a explicat că, în cel mai optimist caz, lucrările ar putea demara abia în vara anului viitor.

Reporter: Ce ne puteți spune despre acest contract?

Mihai Paraschiv: A fost o muncă titanică. Acest contract are o perioadă de execuție de 24 de luni. În momentul în care vor fi finalizate procedurile dinaintea demarării lucrărilor efective, acest proiect trebuie finalizat în 24 de luni. Din ianuarie, începe partea de proiectare și, după aceea, licitația pentru atribuirea contractului. Proiectul este cel mai mare proiect cu finanțare europeană semnat de municipalitatea din Târgu Jiu.

Rep.: Când vom vedea un troleibuz nou în Târgu Jiu?

M. P.: Cea mai optimistă variantă pentru demararea efectivă a lucrărilor ar fi undeva august, septembrie anul viitor. Mi-aș dori să nu existe contestații sau neînțelegeri după ce va fi finalizată partea de proiectare și licitație.

Rep.: Ce va cuprinde mai concret acest proiect?

M. P.: Lucrările sunt complexe. Tot ce înseamnă rețea actuală de troleibuz va fi înlocuită în totalitate plus extindere, modernizarea stațiilor de redresare plus încă una mobilă, încă 15 mijloace de transport în comun, troleibuze. Vor fi și cu autonomie extinsă în zona în care troleibuzele vor ieși din zona rețelei de contact. Vor avea autonomie încă 20 și ceva de kilometri. Vor fi și anumite situații neplăcute pentru cetățenii din Târgu Jiu mai ales în perioada în care vor fi înlocuiți stâlpii. Va fi creat un disconfort, dar vreau să vedem luminița de la capătul tunelului și finalizarea acestui proiect care va însemna o modernizare a transportului în comun la standardele anului 2020.

Rep.: Vor fi înlocuiți și actualii stâlpi?

M. P.: Vor fi înlocuiți cu stâlpi noi. Marea majoritate a celor existenți sunt corodați, vechi, au 20 și ceva de ani de când sunt în funcțiune. 24-25 de ani, dacă nu mă înșel. Tot ce înseamnă rețea de contact va fi înlocuită complet, nu doar stâlpii. Proiectul este foarte amplu. Se va lucra concomitent și cu partea de iluminat pe led-uri. Sunt proiecte care merg în paralel. Va exista o perioadă de disconfort, dar încă nu s-a inventat punerea în aplicare a unui astfel de proiect pe o formulă wireless sau contactless. Mi-a plăcut finalitatea și sper să-l vedem cât mai rapid încheiat. Sper să găsim un antreprenor serios și care să-și facă treaba. 

Vizualizări: 1,523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: