Când intră în preaviz disponibilizaţii CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă actul adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) prin care au fost stabilite plăţile compensatorii cu care salariaţii disponibilizaţi vor pleca acasă. Sindicaliştii se aşteaptă acum ca administraţia să-i notifice legat de aceste concedieri colective, aşa cum prevede legea. Dacă în termen de 10 zile după notificare nu vor exista contestaţii, concediaţii vor primi preavizul. Liderii sindicali avertizează administraţia şi transmit că societatea nu poate face concedieri colective fără ca ordonanţa privind venitul de completare să fie avizată.

Prin actul adiţional care a fost înregistrat marţi, 7 iunie, la ITM Gorj, administraţia şi sindicatele au convenit în comisia de negociere ca cei circa 500 de salariaţi care vor pleca din companie de la 1 august să beneficieze de la 1 la 4 salarii compensatorii în funcţie de perioada în care salariatul se va putea pensiona. Opt salarii vor primi doar cei care pleacă din companie prin acordul părţilor. Acum urmează ca administraţia să notifice sindicatele. "Actul adiţional a fost înregistrat, ar trebui automat astăzi administraţia să ne notifice, adică să facă prima notificare privind disponibilizările. Această notificare se face pe fiecare sindicat în parte, nu pe federaţii. După această notificare urmează 10 zile conform legii în care noi, sindicatele, trebuie să dăm răspunsuri la această notificare. Dacă nu sunt răspunsuri şi probleme după 10 zile se dă a doua notificare, urmând ca de atunci să înceapă automat preavizul oamenilor care sunt pe aceste liste", a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers.
Cei din conducerea companiei asigură sindicatele că vor urma procedurile legale. "O să urmăm graficul normal pentru o asemenea acţiune. O să facem tot ce trebuie conform legislaţiei", a comentat Ionel Ilie, managerul CE Oltenia.

"Fără ordonanţă nu pleacă nimeni!"
Sindicatele au spus că în lipsa ordonanţei privind plăţile compensatorii concedierile colective nu vor putea fi făcute. "Hotărârea privind aplicarea ordonanţei 36 privind venitul de completare trebuie să o ia Guvernul. Din informaţiile noastre, se va da. Problema este că anul trecut s-a dat cu 3 zile înainte de a li se desface Contractul Individual de Muncă. Problema e că, dacă nu se va da, conform actului adiţional niciun om nu va putea pleca", a mai spus Adrian Marciuc, liderul Federaţiei Univers.

Cine va primi preaviz
Compania își propusese să disponibilizeze anul acesta 2000 de salariați. După negocierile cu sindicatele, s-a stabilit că vor fi concediați colectiv doar salariații care întrunesc condițiile de pensionare în următorii doi ani, circa 500 la număr. Aceștia ar urma să plece acasă cu plăți compensatorii și venit de completare. Pentru a mai reduce din numărul salariaților, compania a deschis o campanie de plecări voluntare, cei care vor solicita acest lucru vor beneficia de 8 salarii compensatorii, dar și de venit de completare timp de doi ani.

Vizualizări: 7,792

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: