Caragea cere verificarea construcţiilor de lângă râuri

Viorel Caragea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a cerut Instituţiei Prefectului să verifice toate construcţiile amplasate pe malurile râurilor. Asta după ce mai multe case din Novaci au fost distruse de viitură. Caragea avertizează că pot răspunde penal cei care nu au verificat construcţiile ilegale.

Viorel Caragea consideră că oamenii nu sunt îndreptăţiţi să ceară sprijin în condiţiile în care locuiesc ilegal pe malurile râurilor. „Aş dori să se verifice toate construcţiile, legalitatea, eliberarea autorizaţiilor sau dacă nu sunt autorizaţii, toate construcţiile din albia minoră. Într-un timp record efectivele de jandarmi, poliţişti, populaţia civilă au reuşit să evacueze foarte mulţi oameni. Asta ne este meseria, dar e uşor să vii acum să spui, într-o situaţie de excepţie, că mi-a luat apa locuinţa. Păi, dacă locuieşti ilegal acolo şi n-ai autorizaţie?”, a precizat Caragea.

Şeful IPJ Gorj a avertizat că vinovaţii pot fi traşi la răspundere şi penal. „Poate fi şi o răspundere penală, nu numai materială. Să nu se construiască locuinţe în albia minoră unde nu este voie. Garda de Mediu să verifice toate construcţiile civile, industriale sau de orice natură construite în albia minoră şi să se vadă cine a dat autorizaţie”, a solicitat Viorel Caragea, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri.

Subprefectul Sorin Arjoca a dat asigurări că se vor face verificări în acest sens. „Am reţinut acest aspect. Vom face o verificare la nivelul unităţilor administrativ - teritoriale ca să ştim la ce să ne aşteptăm, iar oamenii să fie puşi în temă. Eşti în zonă periculoasă, eşti pe răspunderea ta. Trebuie să ştie că oricând sunt supuşi riscului şi nu ni se ridică obligaţia de a-i salva”, a declarat Arjoca.

AUTORIZAŢII

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj spune că primăriile nu ar trebui să elibereze certificate de urbanism pentru amplasamente din albiile râurilor. „În general o autorizaţie de construire emisă legal trebuie să conţină documentaţie pornind de la certificatul de urbanism emis de autorităţile locale. În momentul în care prin certificatul de urbanism toate instituţiile sunt informate că amplasamentul este într-o albie minoră sau majoră se refuză emiterea oricărui act. Mai este întâlnită şi situaţia în care se construieşte fără autorizaţie, este o construcţie ilegală şi se suportă consecinţele”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: