Caravana meseriilor, la Peştişani. Burse şi pregătire în străinătate

Caravana organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a poposit, pentru prima dată, în localitatea Peştişani. La liceul din comună s-au strâns copii, părinţi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor locale împreună cu oameni de afaceri care le-au spus elevilor care sunt avantajele unei şcoli profesionale. În Peştişani a fost creată, de anul trecut, o clasă de mecanici auto.

Zeci de absolvenţi de clasa a opta au participat la întâlnirea organizată de Inspectoratul Şcolar. Părinţii nu au stat prea mult pe gânduri. Şi-au încurajat copiii să înveţe o meserie. „Eu i-am spus fiului meu să vină să înveţe o meserie. Ai unde te angaja după ce termini şcoala. Apoi, dacă vrei să mergi la liceu, mergi la seral doi ani şi ai terminat şi liceul. Eu am terminat Facultatea de Contabilitate. Am făcut ceva cu ea? Nu! Stau acasă cu diploma că nu am găsit loc de muncă. I-am spus şi lui de şcoala profesională şi a fost încântat”, ne-a spus mama unui copil prezent la eveniment.

Inspectorii şcolari şi profesorii le-au explicat copiilor care sunt beneficiile pe care le au dacă optează pentru învăţământul profesional. „Fiecare copil primeşte o bursă de 200 de lei de la Ministerul Educaţiei, mai este o bursă de cel puţin 200 de lei pe care o acordă firmele cu care avem noi parteneriate. De asemenea, copiii beneficiază de cazare dacă învaţă la altă şcoală decât cea din localitatea de domiciliu. Au masa şi echipamentele gratuit. La fel, şi rechizite. Plus de asta, au ocazia să facă stagiile de pregătire la firmele care au contracte de colaborare cu noi şi le pot asigura lor un loc de muncă la finalizarea studiilor”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

 Practică în afara ţării

La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Peştişani funcţionează, de anul trecut, o clasă unde se pregătesc mecanici auto. „Noi am înfiinţat clasa de mecanici auto anul trecut. Sunt sigur că vom strânge elevi încât să ocupăm locurile şi în acest an. Copiii vor merge în practică şi în afara graniţelor, în Polonia, de exemplu. În plus, suntem pe punctul de a obţine un proiect important, pe fonduri europene, să dotăm atelierul astfel încât să fie cel mai modern din judeţ”, a spus primarul din Peştişani, Cosmin Pigui.

 Specializări de cameraman şi fotoreporter

Şcolile de meserii şi-au prezentat ofertele în faţa elevilor. Reprezentanţii Colegiului Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu, de exemplu, susţin că au o specializare unică în sud-vestul ţării. „Avem două specializări noi la şcoala profesională. Vorbim despre meseriile de cameraman şi fotoreporter. Pentru specializarea de cameraman, suntem singurii pe toată regiunea. Mai avem, de asemenea, locuri şi pentru specializarea de designer vestimentar”, a explicat Cerasela Băltăreţu, directorul adjunct al liceului.

Vizualizări: 1,712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: