Cârciumaru a vorbit despre închiderea RAAN. Ce se întâmplă cu CEO?

Dacă Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) va fi închisă, va fi pus lacătul pe unele cariere din CE Oltenia, avertizează liderul sindical Dan Pîrvulescu. Preşedintele PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că ştie de la premierul Victor Ponta că RAAN va fi închisă la anul.

Liderul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că la Severin vor fi făcute unele investiţii deoarece RAAN riscă să fie închis şi trebuie absorbite circa 8000 de persoane care acum lucrează la regia de stat. „I-am adus un reproş domnului prim-ministru că a apărut la Severin o fabrică cu 3-400 de locuri de muncă pe producţie. Şi ne-a spus, voi ştiţi că peste cel târziu un an de zile cei din Severin sunt în puşi în situaţia ca RAAN să se închidă şi sunt 7-8000 de oameni, RAAN nu mai are desfacere pentru apa grea“, a declarat Cârciumaru, liderul PSD Gorj.

Liderul sindical Dan Pîrvulescu crede că efectele asupra CE Oltenia vor fi grave. „Husnicioara e închisă şi cotă parte din Motru la fel. Cât de bună ar fi cariera dacă produce la jumătate e ineficientă“, mai spune Pîrvulescu.

Variantele: concediere sau reduceri salariale

Numai că închiderea RAAN ar afecta şi CE Oltenia. Carierele din Motru şi Husnicioara livrează cărbune la RAAN. Într-adevăr, compania nu-şi primeşte banii pentru lignitul livrat. Dar nici nu sunt soluţii pentru cei care  muncesc acum pentru a da cărbune în altă parte. Mult promisul export de cărbune s-a dovedit o nouă păcăleală electorală.

Liderul sindical Dan Pîrvulescu spune că unele cariere ar putea fi închise. Mai mult, el crede că aşa s-ar rezolva şi problema lipsei pieselor de schimb. „Când se va închide Severinul... Nu ştiau guvernanţii că Severinul produce apă grea în pierdere? Cernavodă are apă grea pentru 20 de ani nu le mai trebuie apă grea de la Severin, iar pentru grupurile 3 şi 4 nu ştiu dacă o să mai ia de aici pentru că apa grea de la Severin e foarte scumpă faţă de apa grea de pe piaţa mondială“, spune Pîrvulescu. El crede că salariaţii au două variante, dar ambele îi dezavantajează. „Pe partea minieră, pe chestia de cheltuieli materiale, nefiind bani pentru că a căzut preţul extraordinar, probabil că se vor închide carierele şi de acolo vor lua piese de schimb pentru celelalte. Iar pentru salariaţi sunt două variante: ori vor reduce salariile ori vor da oameni afară. Nu există altă variantă. E greu să spui asta în precampanie sau campanie. Problemele vor ieşi la suprafaţă“, a mai declarat acesta.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: