Cardoso, înotător de performanţă în Brazilia

Antrenamentul de la piscină al celor de la Pandurii a scos în evidenţă calităţile de bun înotător ale lui Cardoso. Antrenorul Liviu Ciobotariu a preferat un antrenament complet la piscină într-una din zilele ploioase din Antalya când echipa nu a putut să intre pe terenurile de la hotel. Fiecare jucător a avut în program câte 12 lungimi de bazin doar unul dintre jucătorii din lot reuşind 20 de lungimi de bazin. Fundaşul brazilian Cardoso a arătat cu această ocazie colegilor că nu a uitat primul sport pe care l-a practicat în Brazilia, înotul. Putea ajunge la cel mai înalt nivel, să fie selecţionat la lotul naţional, dar nu a mai continuat pentru că a preferat sportul rege din Brazilia, fotbalul.

Cardoso a povestit colegilor că a fost campion regional în Sao Paolo la înot şi putea ajunge chiar la echipa naţională. Înotul e ceva nativ la brazilieni unde tot timpul anului e cald şi copiii stau doar la piscină. „Cred că aveam doi ani când deja am învăţat să înot la piscină. Aşa mi s-a spus dar în Brazilia e ceva normal pentru că e foarte cald şi toată lumea are piscină sau merge la un club. Toţii copiii învaţă să înoate de mici. Era ceva normal, acum nu ştiu dacă mai e la fel dar aşa a fost când eram eu mic. Şi eu şi toţi fraţii mei ştiam de mici să înotăm. Mai întâi fraţii mai mari m-au învăţat dar după aceea am avut un instructor şi am făcut 12 ani de înot”, a povestit brazilianul care nu se mai laudă acum cu performanţe în acest sport din cauza unei tendinite la braţ.

Campion al regiunii Sao Paolo

Avea doar şase ani atunci când a mers şi la un club de înot, unde a progresat foarte mult şi 14 ani când a renunţat la acest sport: „De la 9 până la 13 ani am tot mers la concursurile de înot din regiune. Am ieşit mereu pe locul I sau II şi îmi plăcea foarte mult. Mergeam în regiunea Sao Paolo la toate concursurile zonale dar când am fost selecţionat să merg la concursul naţional m-am lăsat. Am fost întrebat dacă vreau să merg la concursul de stat însă am refuzat. Dacă aş fi câştigat acolo mergeam la lotul naţional”, şi-a aminti Cardoso dar fără regrete pentru că fotbalul îi place mai mult decât ce făcea atunci. „Am acasă o colecţie de medalii şi trofee de la concursuri de înot, pentru că acolo nu se câştigau bani. La 13 ani eram copil şi făceam înot de plăcere şi relaxare, şi îmi mai plăcea că mergeam mereu în alte oraşe la concursuri unde fiecare reprezenta oraşul lui iar eu eram mândru să câştig”, spune brazilianul care a povestit în cantonament şi de ce a ales fotbalul: „Intrasem la un club de fotbal şi deja îmi plăcea mai mult mingea. Pe la 14 ani m-am lăsat de înot şi m-am apucat serios de fotbal pentru că dacă spui Brazilia, vorbeşti de fotbal, e un sport naţional. În Brazilia cel mai frumos e fotbalul”.

Fotbalul e acum pe primul loc

Pentru că la naştere a primit cadou o minge, lucru pe care i l-au povestit părinţii, Cardoso e convins că i-a fost predestinat să fie fotbalist: „Cred că fotbalul l-am îndrăgit de când m-am născut pentru că primul meu cadou la naştere a fost o minge de la tata. Şi după aceea m-a dus la 6 ani şi la şcoala de fotbal. La 14 ani am mers deja la un club profesionist. Nu îmi pare rău că am renunţat la înot. Nu îmi mai place acum atât de mult pentru că am o tendinită la braţ şi nu mai pot înota la fel de bine. Dar încă mai pot mai  bine ca alţii, iar la bazin am făcut 20 de lungimi la antrenament. Pot să înot şi sub apă, aici am înotat 30 de metri doar, însă pot şi mai mult”. Devenit unul dintre cei mai buni fotbalişti de la Pandurii, Cardoso e curtat de mai multe echipe, ieri presa dezvăluind faptul că e dorit de Dinamo şi ca s-ar negocia transferul său. Jucătorul a dezminţit însă acest aspect precizând că nu are nici o ofertă.

Vizualizări: 101

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: