Care este presiunea corectă a anvelopelor automobilelor

Presiunea anvelopelor este extrem de importantă, atât pentru siguranță, cât și pentru durabilitatea anvelopelor sau consumul de combustibil. De aceea trebuie să ştiţi care este presiunea corectă a anvelopelor și ce se întâmplă dacă circulaţi cu roțile umflate incorect.

Foarte puțini șoferi verifică presiunea roților la intervale regulate. Cei care au mașini mai noi, dotate cu senzori de presiune în anvelope, fac acest lucru atunci când primesc avertizare pe bord. Ceilalți, doar când presiunea scade suficient de mult pentru ca roata să arate „dezumflată” dar atunci este mult prea târziu.Trebuie știut că presiunea corectă a pneurilor este crucială, asigurând caracteristicile optime de rulare. Distanța de frânare, stabilitatea în viraje, riscul de acvaplanare, uzura și consumul de combustibil, toate acestea depind de presiunea anvelopelor.

Fiecare mașină vine cu indicații precise pentru presiunea în pneuri. Aceasta depinde de tipul anvelopelor, dimensiunea acestora dar și de încărcarea și viteza maximă de deplasare a mașinii. În general, presiunea trebuie crescută atunci când mașina este complet încărcată dar dacă vrei să economisești combustibilul poți umfla roțile cu 0,2-0,3 bari peste presiunea indicată de producător.

Presiunea corectă a pneurilor este menționată de producător pe etichete lipite în anumite zone ale mașinii, dar și în manualul de utilizare al mașinii. Iată unde poți găsi, de regulă, eticheta cu valorile de presiune pentru roți: pe interiorul montantului central , la ușa șoferului, pe spatele clapetei rezervorului de combustibil sau în compartimentul de mănuși.

Recomandările specialiștilor sunt ca verificarea presiunii să se facă la fiecare două săptămâni dar aproape nimeni nu verifică presiunea roților atât de frecvent. Verificarea presiunii trebuie făcută chiar și de cei care au un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope, asta deoarece avertizarea pe bord apare adesea atunci când presiunea scade prea mult sub cea recomandată de producător.

Vizualizări: 3,791

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: