Care sunt tarifele practicate de biserici

Deşi se spune că banu-i ochiul dracului, bisericile au mai multă nevoie de bani ca niciodată. Pentru fiecare serviciu religios solicitat de enoriaş, acesta trebuie să achite o sumă de bani fixată de consiliul parohial al fiecărei biserici. Teoretic, preotul este obligat să oficieze slujbe religioase de tipul celor de botez, cununie sau înmormântare şi gratis, pentru cei care dovedesc că nu dispun de bani, însă practic orice serviciu se plăteşte, chiar şi pomenirea morţilor.

Toate bisericile au aprobat în consiliul parohial anumite tarife care se percep pentru slujbele de botez şi cununie. Tarifele diferă de la o biserică la alta şi nu sunt deloc mici. Preoţii din Târgu Jiu s-au ferit să vorbească în faţa camerelor de luat vederi despre aceste taxe însă ne-au spus despre tarifele stabilite de către consiliul parohial.

Astfel, la biserica „Înălţarea Domnului“ din Târgu Jiu pentru o slujbă de cununie se plăteşte 300 de lei, iar pentru botez 200 de lei.

La Biserica Militară din Târgu Jiu pentru a cununa o pereche de tineri naşii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 500 de lei iar pentru botez 300 de lei. La biserica „Sfinţii Apostoli“ slujba de cununie se oficiază în schimbul sumei de 300 de lei iar cea de botez în schimbul sumei de 150 de lei.

Preotul paroh de la Catedrala din centrul municipiului Târgu Jiu a acceptat să spună oficial cât costă un botez sau o cununie la această biserică. „La noi la biserică s-a hotărât în consiliul parohial să se plătească 280 de lei pentru o cununie şi 240 de lei pentru un botez. Biserica trebuie să se autofinanţeze întrucât banii primiţi de la stat nu sunt suficienţi, este nevoie de aceste contribuţii din partea enoriaşilor”, a precizat Mihai Roibu, preotul bisericii

Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, susţine că preoţii indiferent de renumele bisericii nu au voie să refuze enoriaşii care vor să cunune sau să boteze pe cineva, dar nu au bani să plătească taxele impuse. „Nu este ilegal să se perceapă această taxă, dar nu normal nici să refuze pe cei care nu au bani sau să le ceară foarte mulţi bani”, a spus ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei.

Pe lângă cununie şi botez preoţii au taxe şi pentru înmormântări, parastase şi chiar pomelnice, sume de bani care de altfel nu sunt impozitate.

Vizualizări: 1,653

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: