Cariera Roşiuţa ar putea oferi noi locuri de muncă

Cariera Roşiuţa trece în prezent printr-o etapă favorabilă atât din punct de vedere al cereri de cărbune cât şi din privinţa locurilor de muncă. Mai multe despre soarta carierei pe viitor dar şi ce programe de retehnologizare vor fi implementate la Roşiuţa aflăm de la directorul unităţii miniere, Florentin Gheorghescu.

Ce înseamnă redeschiderea haldei Ştiucani pentru cariera Roşiuţa?

După aproximativ opt ani de zile, cariera Roşiuţa se poate mândri cu redeschiderea haldei Ştiucani asta putându-se realiza şi datorită unui foarte important om care a fost angrenat în acest fapt, domnul director general Daniel Burlan. Ne este foarte importantă această haldă deoarece spaţiile de haldare au fost reduse. Halda exterior Lupoaia este într-adevăr o haldă de viitor, dar având în vedere că haldează şi cariera Lupoia, noi am rămas să haldăm doar plusul. Halda Ştiucani nu va pune probleme, urmează să haldăm o cantitate de steril de 95 de milioane de metri cubi, asta însemnând cam 14-15 ani.

Ce planuri de extindere aveţi?

Faţă de planul iniţial, pe perimetru de licenţă noi am făcut un studiu împreună cu de la Craiova şi vrem să ne extindem în aşa fel încât timpul de viaţă al carierei să ajungă la cei 45 de ani propuşi de acum înainte. Asta înseamnă că angajaţii carierei Roşiuţa nu-şi pun problema unui loc de muncă pe timp lung. În momentul de faţă nu putem vorbi de disponibilizări.

Ce ar însemna înfiinţarea Complexului Oltenia pentru cariera Roşiuţa?

Prea multe nu pot să vă spun, în orice caz cred că ar însemna o deblocare financiară în primul rând, ar însemna rezolvarea problemelor cu aprovizionarea cu materiale şi ar rezolva o problemă primordială adică să avem planificate exact la începutul anului o cantitate de cărbune într-adevăr pe care noi o prognozăm că o putem scoate, o putem trimite să fie şi consumată. Sincer să fiu, eu am crezut şi în Electra dar cred într-o proporţie de 60-70%, cred că se poate realiza.

Vorbim de investiţii în perioada următoare?

Aş vrea să vă spun că noi avem un proiect ce îşi propune o instalaţie de brichetare pe care vrem să o aducem la Roşiuţa. Este deocamdată la nivel de discuţie în cadrul companiei, trebuie să intre în comisa tehnico-economică, să fie discutată. Ne-am bucura dacă am putea să realizăm acest lucru fiindcă am mai crea ceva locuri de muncă la Roşiuţa, în jur de 10-15 locuri de muncă. Am mai dori şi introducerea unui excavator în modernizare, sperăm că vor fi fonduri să putem face acest lucru. La ora actuală de putem mândri cu trei excavatoare deja modernizate, care depăşesc capacitatea de 1.200 metri cubi.

Că tot vorbim de utilaje, aţi avut accidente de muncă?

Într-adevăr au fost decât accidente uşoare, anul acesta nu ne-am înregistrat decât cu o fractură la picior la un angajat, o entorsă dar majoritatea cred că sunt şi din neglijenţă fiindcă trebuie să mai şi anticipezi dacă eşti implicat într-un proces din acesta de producţie, să-ţi pui şi problema ce ar fi dacă ar fu cum nu cred că poate să fie. Dar în general, echipamentele de protecţie sunt pentru fiecare salariat.

Cum aţi caracteriza activitatea de la Roşiuţa?

Ca şi director al acestei unităţi, zic că această carieră este o carieră de viitor, o carieră a angajaţilor tineri fiindcă media de vârstă este ridicată, eu am mare încredere în viitorul acestei cariere. Avem 1.826 de angajaţi, avem o medie de vârstă de 26 de ani.   

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: