Cariera Seciuri, transformată în haldă de steril

Cariera Seciurile va fi folosită pe post de haldă de steril, aici fiind depozitat pământul rezultat în urma excavărilor de la Cariera Berbeşti. Directorul de la Berbeşti, Ghiorghie Chielcea, a declarat că încă se fac analize pentru a vedea care dintre perimetre se va redeschide, Olteţ sau Bustuchin. Exploatarea în perimetrul Olteţ pare să fie varianta câştigătoare dat fiind că ministerul de resort a aprobat exproprierea celor câteva zeci de cetăţeni care au terenuri în perimetrul de vehiculare al excavatorului.

Conform autorităţilor locale din Roşia de Amaradia, conducerea Complexului Energetic Oltenia intenţionează să înfiinţeze benzi pentru transportarea sterilului de la Cariera Berbeşti în perimetrul rămas descoperit după închiderea exploatării la Cariera Seciuri. Utilajele de la carieră nu pot fi mutate deocamdată în zona Olteţ-Alunu dat fiind faptul că sunt cetăţeni din zonă care nu au ajuns încă la un acord cu administraţia CEO în vederea vânzării terenurilor. Ca atare, directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, este aşteptat zilele acestea pentru a purta noi tratative cu cetăţenii, astfel încât traseul iniţial să fie deviat. „Pe acelaşi traseu pe unde pleacă excavatoarele vor să întindă un coridor de benzi şi, din ce am înţeles, se va epuizat rezerva de cărbune şi la Berbeşti peste 3 ani şi ar trebui să atace un alt front de lucru, dar n-au unde să haldeze pământul. Sterilul ar fi adus pe benzi astea şi l-ar halda la noi pe vechiul front de lucru”, a spus primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman. 

Conducerea Carierei Berbeşti admite această posibilitate mai ales că analizează deschiderea perimetrului fie la Bustuchin, fie la Olteţ-Alunu. „Sunt nişte proiecte care se află în analiză. La Seciuri, cariera şi-a epuizat zăcământul, acolo există o groapă remanentă care trebuie umplută. În zonă există două câmpuri miniere, unul către est, unul către vest. Prin atacarea unuia dintre acestea, normal că trebuie să se extragă cărbunele şi să refacă mediul şi ce mai este în zona respectivă”, a comentat Ghiorghie Chielcea, directorul subunităţii.

PERIMETRE

Administraţia CE Oltenia a considerat că redeschiderea perimetrului Bustuchin nu se poate face acum deoarece costurile ar fi foarte mari. Atunci, s-a găsit varianta în care se continuă exploatarea cărbunelui spre Olteţ. În această situaţie, exploatarea s-ar mai face în Gorj vreme de 3-4 ani, iar apoi activitatea s-ar muta în Vâlcea.

SALARIAŢI

Circa 200 de salariaţi de la Cariera Seciurile sunt în aer. Anul trecut ei au stat trei luni în şomaj tehnic, ajungând să ia la lichidare 5 lei. Conducerea CE Oltenia a declarat în mai multe rânduri că oamenii vor fi transferaţi la alte subunităţi, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Vizualizări: 232

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: