Carmen Doreal şi-a găsit succesul în Canada

Trăieşte de zece ani în Canada, în Montreal, loc în care a devenit cunoscută pentru poeziile şi picturile sale, care acum se regăsesc în colecţii particulare. Carmen Ţuculescu Poenaru, artista care semnează cu pseudonimul Carmen Doreal, a plecat din Târgu Jiu, iar acum face parte din Academiei Internaţionale de Arte Vizuale din Quebec, din Asociaţia Scriitorilor Români din Quebec şi face parte din Cercul Artiştilor, Pictorilor şi Sculptorilor din Quebec.

Împreună cu soţul său a plecat în urmă cu zece ani în Canada,  loc în care şi-a făcut mulţi prieteni şi unde are succes pe plan profesional şi artistic. Canada este şi locul în care a organizat prima expoziţie personală din viaţa sa.

Artista spune că desprinderea de ţară a fost grea, deoarece rădăcinile sale sunt adânc înfipte pe aceste meleaguri. Dorinţa de a le oferi copiilor său un viitor mai bun i-a dat curajul de a trece peste toate greutăţile pe care le-a întâlnit în ţară. „Am fost singura din casă care nu a vrut să plece pentru că eram legată de prietenii mei şi de serviciu. Motivul a fost viitorul copiilor mei. În primul rând pentru ei am plecat. Dar rădăcinile mele sunt înfipte aici.

Când am plecat am vrut să ne realizăm. Acolo am luat totul de la capăt pentru că nimeni nu iţi recunoaşte diplomele până nu demonstrezi ceva”, spune poeta Carmen Doreal.

Şi acum îşi mai aduce aminte cât de greu îi era să îşi procure culori şi pânze pentru a se bucura de terapia sufletului prin artă. „Poate că oamenii de aici se confruntă cu situaţii mai dificile. Îmi amintesc că era destul de greu să faci rost de culori. Întotdeauna m-a frapat textura culorii. Avem artişti talentaţi, dar este un sacrificiu să publici, să vinzi. Eu am fost norocoasă pentru că acolo mi-am permis să îmi cumpăr pânze şi culori şi să mă bucur de această terapie a sufletului prin artă”, afirmă pictoriţa.

Poezia, strâns legată de pictură

Poeziile sale sunt strâns legate de picturile pe care le realizează. „Pictura şi poezia se împacă foarte bine pentru că sunt două arte surori. Dacă în poezie îmi exprim mai mult gândurile şi sentimentele de tristeţe, suferinţă sau dor, în pictură se regăseşte femeia optimistă din mine. În pictură îmi exprim mai mult bucuria de a trăi, îmi regăsesc sentimentele fericite şi emoţiile”, mai menţionează artista.

În picturile sale apar destul de des simboluri brâncuşiene. „Pentru că îl înţeleg şi mă reprezintă. Pentru că Brâncuşi a crezut în acea transcendenţă că arta e făcută să ne facă mai buni, să îi dea aripi, să nu o distrugă”, mai menţionează aceasta. Ca artist plastic Carmen Doreal a reuşit să îşi facă mulţi prieteni în comunitatea de români din Montreal. „Ca artist plastic am reuşit să îmi fac foarte mulţi prieteni. Printre aceştia se numără Octav Bibere, Ionuţ Caragea, George Filip, Florin Oncescu. Sunt mai mult un pictor expresionist. Folosesc foarte multe simboluri şi mă situez la limita realismului şi suprarealismului”, mai relatează Carmen Doreal.

SFAT

Celor care vor să emigreze le recomandă să fie deschişi, sinceri şi mândri că vin din România, dar în primul rând le spune că întotdeauna paharul are două părţi, una plină şi una goală.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: