Carnetele de muncă, arhivate electronic

Cărţile de muncă a peste 40.000 de gorjeni au fost arhivate electronic. Chiar dacă termenul limită a fost depăşit, Casa Judeţeană de Pensii continuă să preia din carnetele de muncă datele referitoare la perioadele de stagiu de cotizare şi la veniturile realizate anterior datei de 1 aprilie 2001. Activitatea de prelucrare a datelor este îngreunată de gorjenii, rămaşi fără serviciu, care nu-şi aduc carnetele de muncă la Casa de Pensii pentru a fi înregistraţi în baza de date. Aceştia riscă sancţiuni de până la 600 de lei.

Carnetele de muncă nu vor mai avea valoare începând cu anul viitor. Toate datele referitoare la stagiul de cotizare şi la veniturile realizate vor fi introduse într-o arhivă electronică. Actualele carnete de muncă vor fi scanate iar datele prelucrate. Începând  cu data de 1 aprilie 2001, stagiul de cotizare şi veniturile realizate sunt înregistrate în format electronic. Cărţile de muncă eliberate înainte de această dată trebuiau predate Casei Judeţene de Pensii în vederea prelucrării datelor. Termenul limită de predare a carnetelor de muncă a fost 30 noiembrie 2009. Cu toate acestea, Casa Judeţeană de Pensii Gorj încă mai primeşte carnete de muncă. „Sunt foarte mulţi cetăţeni care au realizat venituri înainte de 1 aprilie 2001 iar acum nu mai au serviciu şi ţin cărţile de muncă acasă. Sunt foarte greu de depistat iar activitatea de prelucrare şi scanare a carnetelor de muncă trebuie încheiată până la sfârşitul acestui an. De asemenea, mai sunt şi gorjeni care au perioade lucrate înainte de 2001 şi au plecat în străinătate. Căpătându-şi  cetăţenie străină, nu mai au acte cu codul numeric personal. Neapărat, ei trebuie să se prezinte la Casa de Pensii cu actele pe care le au pentru a se crea un CNP în vederea preluării şi prelucrării datelor din carnetele de muncă”, a declarat Dan Diaconescu, inspector superior al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Sancţiuni pentru cei ce păstrează cărţile de muncă 

Persoanele fizice sau juridice care deţin sau păstrează carnete de muncă sunt obligate să pună aceste documente la dispoziţia Casei de Pensii Gorj. Carnetele de muncă trebuie însoţite de copia actului de identitate al titularului din care să rezulte codul numeric personal. În situaţia foştilor asiguraţi ai sistemului public de pensii, care nu mai au domiciliul în Gorj, carnetele de muncă se pot transmite prin poştă însoţite de copia actului de identitate al titularului. Persoanele fizice care păstrează carnetele de muncă riscă amenzi cuprinse între 300-600 lei iar persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 1.500-5.000 lei. 

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: