Cartel Alfa: Acţiunile în forţă funcţionează

Sindicalişti din cadrul Confederaţiei Cartel Alfa au transmis, marţi, felicitări ceferiştilor care au întrerupt lucrul luni ”pentru efortul depus şi pentru curajul de care au dat dovadă”.

Oficialii Cartel Alfa cred că este nevoie de greve, proteste şi acţiuni de stradă, în mod concertat, astfel încât revendicările sindicaliştilor să fie ascultate.

Într-o comunicare publică cu titlul ”Acţiunile în forţă funcţionează. Avem nevoie de greve, proteste şi acţiuni de stradă!”, CNS Cartel Alfa felicită ”curajul colegilor ceferişti de-a întrerupe lucrul şi de-a protesta pentru condiţii mai bune de muncă, cât şi pentru o salarizare adecvată”.

Sindicaliştii reclamă ”ostilitatea angajatorilor” şi ”numeroase obstacole introduse de legea Boc Băsescu, piedici legale care îngreunează sau chiar fac imposibilă negocierea colectivă”, fiind de părere că relaţia dintre angajaşi şi angajatori ”se află în dezechilibru de putere, iar dialogul social nu poate conduce la soluţii de tip câştig-câştig”.

Oficialii Cartel Alfa critică atitudinea conducerii CFR, care a anunţat că va face plângere penală împotriva celor care au oprit lucrul.

”Ni s-a spus de-a rândul anilor că nu trebuie să protestăm, că nu trebuie să ieşim în stradă, că nu este nevoie de greve, de manifestaţii şi că protestele spontane nu ar trebui să existe într-un stat democratic. Directorul companiei CFR ne-a arătat încă o dată că o astfel de gândire este dominantă, când prima reacţie a acestuia a fost de-a anunţa că va face o plângere penală împotriva lucrătorilor. Este revoltător să vedem cum acţiunea de protest a lucrătorilor care-şi doresc condiţii mai bune de trai şi doresc ca infrastructura feroviară să fie îmbunătăţită, este demonizată. Când aceştia se plângeau de lipsa de dialog social, de neglijenţa conducerii, dar şi pe atacurile din partea politicului (Guvernul Cîţu a atacat în nenumărate rânduri sindicatele şi acţiunile de stradă din 2021), oamenii din fruntea companiilor nu spuneau nimic. Pe foaie îndeplineau toate atribuţiile, invitau sindicatele la dialog, de cele mai multe ori comunicându-le decizii deja adoptate, spuneau câteva vorbe, iar mai apoi îi lăsau pe aceştia cu ochii în soare. (...) Când dialogul nu-şi mai are locul, când vedem că nu se mai poate comunica şi că nu suntem ascultaţi, acţiunile spontane, grevele, boicotul, blocarea lucrului sau protestele de stradă sunt mecanismele pe care trebuie să le folosim”, mai transmite Cartel Alfa.

Vizualizări: 1,489

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: