Cartofi la cuptor în crustă de mălai

Preparatele simple sunt şi cele mai gustoase, iar dacă preferi cartofii această reţetă este una ideală.  Este o rețetă interesantă și delicioasă de cartofi la cuptor în crustă de mălai.

Reţeta de cartofi în crustă de mălai este simplă, cu ingrediente foarte accesibile, pe care le ai cu siguranță în cămară și în frigider. Cartofii preparați în acest mod pot fi serviți simpli, alături de o salată verde. Dar îi poți prepara și pe post de garnitură alături de o friptură din carne sau pește. În plus, pot fi preparați și în perioadele de post. Sunt delicioși, aspectuoși și apetisanți. Crusta aurie este foarte crocantă, iar interiorul moale și cremos. Condimentele se pot alege în funcție de gusturile fiecăruia.

Ingrediente: 1 kg cartofi albi, 4-5 căței de usturoi, 100 gr unt, 20 ml ulei, 300 gr mălai, 2 lingurițe cu sare, 1 linguriță cu busuioc uscat, 1/2 linguriță cu rozmarin uscat, 1 linguriță cu boia de ardei dulce, 1/2 linguriță cu boia de ardei iute, mărar verde pentru decor – opțional.

Mod de preparare: Pornește mai întâi cuptorul la 180 de grade Celsius. Continuă apoi cu pregătirea ingredientelor, pe care le aduci pe masa de lucru pentru a le avea la îndemână. Curăță usturoiul, clătește-l cu apă rece și pune-l într-un mojar. Adaugă 1 linguriță de sare grunjoasă și pisează-l.

Când este bine pisat, adaugă uleiul și amestecă bine ca pentru rețeta de mujdei. Adaugă și untul moale și omogenizează compoziția. Curăță cartofii, spală-i bine cu apă rece, apoi feliază-i în rondele de 5-6 mm grosime. Taie rondelele în fâșii mai groase decât atunci când prepari cartofi pai.

Într-un bol, amestecă mălaiul cu boia de ardei și o linguriță de sare mai mare, nu fină, dar nici prea grunjoasă. Adaugă rozmarin uscat și bine sfărâmat și busuioc uscat. Amestecă bine ingredientele şi unge o tavă mare de cuptor cu puțin unt moale. După ce ai pregătit ingredientele, amestecă bine fâșiile de cartofi cu compoziția de usturoi. Amestecă-i în așa fel încât fiecare fâșie de cartof să fie bine unsă.

Trece cartofii bine unși prin amestecul de mălai şi condimente din bol şi pune cartofii în tava unsă cu unt și pune tava la cuptor la 180 de grade Celsius, pentru 40-45 de minute sau până se rumenesc bine și devin crocanți.

Nu este nevoie să întorci cartofii de pe o parte pe cealaltă pentru că se vor rumeni perfect. Servește delicioșii cartofi la cuptor în crustă de mălai decorați cu mărar verde, alături de o salată proaspătă de legume sau cu una de murături.

Vizualizări: 1,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: