Casa ”Keber”, redeschisă după restaurare. Cum arată casa unuia dintre cei mai celebri pictori 

Casa Iosif Keber a fost redeschisă publicului, după ani în care a fost în restaurare. De acum, casa primește publicul interesat să studieze cărțile de artă deținute de pictorul Iosif Keber, dar și schițele bisericilor pe care le-a pictat. Spațiu de meșteșug, tradiții și artă contemporană, Casa Memorială ”Iosif Keber”.

Lucrările de restaurare au fost realizate cu fonduri europene și au depășit 2, 5 milioane de lei.

Redeschiderea oficială a Casei Memoriale „Iosif Keber” din Târgu Jiu a avut loc luni, 1 august. Imobilul a fost reabilitat și are acum săli de expoziție și ateliere. Casa i-a aparținut pictorului gorjean Iosif Keber, care a donat-o orașului.

În casă se află tablouri, cărți și obiecte de artă.


Directorul Bibliotecii ”Christian Tell”, Olimpia Bratu, a menționat că această clădire va fi ”un spațiu al incluziunii sociale și vom organiza activitatea și ateliere pentru grupuri dezavantaje fiindcă arta și frumosul au darul de a vindeca sufletul și trupul”. Prima dezbatere este deja stabilită, pe subiectul patrimoniului cultural național, în luna septembrie.

Iosif Keber s-a născut la Târgu-Jiu în 1897, într-o familie de evrei de origine flamandă. 

Casa memorială Iosif Keber, proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter, este situată în Târgu Jiu, pe strada 11 Iunie. În prezent, adăpostește  tratate și albume de pictură de mare valoare donate de Iosif Keber. După moartea sa, casa a rămas în patrimoniul orașului, cu tot ce se afla în ea. 


Keber a pictat biserici importante precum Biserica Precupeții Vechi din București, Schitul Darvari,  Catedrala “Sfinții Voievozi” din Târgu Jiu, Biserica „Sfinții Apostoli” din Târgu-Jiu, încadrată pe axa Brâncuși, Catedrala Ortodoxă din Rădăuți, pictura Catedralei Mitropolitane din Sibiu, Pictura interioară a bisericii Sfântul Lazăr, din cimitirul Mănăstirii Cernica, Biserica Sfântul Elefterie Nou ori Biserica Popa Chițu.

Galerie foto






Vizualizări: 1,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: