Casa lui Brâncuşi s-a năruit. Mii de turişti, la muzeul de la Hobiţa

Casa în care s-a născut Constantin Brâncuşi aproape că s-a prăbuşit. Ultimele grinzi de lemn au căzut din cauza ploilor şi a trecerii vremii. Primăria Peştişani nu poate să intervină pentru salvarea imobilului, acesta fiind proprietate privată. Nici puţinii moştenitori ai titanului de la Hobiţa nu pot să facă nimic.

Toţi turiştii care trec pragul Casei-muzeu „Constantin Brâncuşi”, de la Hobiţa, ştiu că sculptorul s-a născut în acea curte, dar în altă casă, o casă care a luat foc, dar din care s-au mai salvat câteva bârne din lemn masiv. Locuinţa a fost apoi reconstruită la 100 de metri distanţă. Este un obiectiv de patrimoniu, pentru că acolo s-a născut Brâncuşi, dar arată deplorabil. Ultimele precipitaţii au pus la pământ şi ce a mai rămas din casă.

„S-a prăbuşit, da. Într-o seară. Stăteam şi ne uitam cum cade. Nu avem ce să mai facem. Au fost promisiuni multe. Mulţi care au trecut pe aici ne-au promis că vor încerca să o refacă, dar nu ai ce să mai faci. E aproape dusă. E praf! Ne trebuie mulţi bani să o mai putem pune pe picioare şi noi nu avem. Să vină cineva şi să facă ceva că Brâncuşi, săracul, a vrut să mai vină acasă, dar nu i-au dat voie comuniştii”, a spus o stră-strănepoată a lui Brâncuşi, Ioana Gogoi, în vârstă de 80 de ani.

Autorităţile au mâinile legate

Casa care s-a transformat în coteţ pentru păsări este acum responsabilitatea moştenitorilor sculptorului. „Este o proprietate privată. Primăria Peştişani nu are cum să intervină. Proprietarul este cel care răspunde penal pentru întreţinerea construcţiei. Vorbim despre o construcţie de patrimoniu”, a spus primarul din Peştişani, Cosmin Pigui.

Mulţi turişti din ţară sau străini, deopotrivă, se interesează de soarta adevăratei casei a lui Brâncuşi, chiar dacă e aproape năruită. „Avea trei cămăruţe. A fost casă frumoasă, dar de când au lăsat-o fără acoperiş, s-a dus. Nu putem nici să o demolăm, să eliberăm măcar terenul, că nu ne lasă, că au zis că e monument. Nici măcar dudul ăsta din faţa casei nu ne lasă să-l tăiem. Noi nu avem voie să dărâmăm, dar ei se uită cum cade. Statul ar putea să facă ceva. Noi nu avem nicio putere. Eu pot doar să-i mai aprind o lumânare şi să-i fac parastase lui Brâncuşi şi părinţilor lui”, ne-a mai mărturisit Ioana Gogoi.

„Turiştii sunt curioşi”

De la începutul acestui an şi până în prezent, mii de turişti au ajuns la Hobiţa să vadă locul în care s-a născut titanul. „Avem peste zece mii de turişti din ţară şi străinătate care au ajuns la Casa-muzeu. Aici sunt obiecte ce i-au aparţinut familiei, avem fotografii de-ale lui Constantin Brâncuşi. Turiştii sunt curioşi. Ne întreabă despre tot ce avem şi în curte. Despre cei doi duzi care sunt de pe vremea lui Brâncuşi. Se spune că dintr-un dud, Constantin Brâncuşi a căzut când era mai mic şi şi-a rupt o mână. Cei doi pomi sunt chiar în curtea muzeului, curtea în care s-a născut artistul”, a explicat muzeograful Doina Pană.

Vizualizări: 13,270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: