Case în rate, fără avans şi fără dobândă

În Oltenia, în acest an se construiesc locuinţe pentru familiile nevoiaşe. Mai exact, în satul Preajba, aflat la câţiva kilometri distanţă de Craiova. Zilele acestea o echipă de muncitori este în toiul lucrărilor pentru ca, până la sfârşitul acestui an, casele să fie finalizate. Pentru aceste case din Preajba pot depune dosarul familii din toate judeţele Olteniei: Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi. Casele sunt din cărămidă, au câte trei camere bucătărie, baie şi încălzire centrală. 

Asociaţia Habitat for Humanity (Habitat pentru Umanitate) construieşte opt case pentru oamenii cu posibilităţi financiare reduse, care doresc să achiziţioneze o locuinţă printr-un împrumut la care să nu plătească dobânzi. Părintele profesor Gheorghe Zamfir, preşedintele filialei din Craiova a Asociaţiei, detaliază modul în care persoanele cu situaţie financiară precară pot avea propria locuinţă în satul Preajba. “Casele sunt destinate oamenilor nevoiaşi, care nu au posibilitatea să îşi achiziţioneze singuri o locuinţă. Aceste case se achită pe o perioadă de 20 de ani de zile, rata lunară fiind în jurul sumei de 400 de lei, în funcţie de valoarea totală a locuinţei. Persoanele care vor beneficia de ele vor plăti o sumă mai mică decât dacă ar achita chirie”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Habitat for Humanity, filiala Craiova.

Beneficiarii participă la construirea casei

Părintele Gheorghe Zamfir a precizat că, cei care vor primi aceste case, nu trebuie să plătească dobânzi, nici avans, ci să îndeplinească anumite condiţii: să nu deţină o locuinţă personală, să accepte să lucreze ca voluntar pentru construcţia casei care i se va încredinţa la Preajba şi să aibă posibilitatea ca, timp de 20 de ani, să achite contravaloarea acesteia, care nu depăşeşte suma de 26.000 de euro.

Părintele Zamfir a adăugat că există deja o situaţie a familiilor care urmează să beneficieze de aceste aşezăminte, însă că în continuare se primesc dosare, în perspectiva construirii altor case. „Trebuie menţionat că toate aceste acţiuni caritabile au fost posibile cu ajutorul sponsorizărilor. Vodafone-ul, spre exemplu, ne-a sprijinit foarte mult. De asemenea, am primit o sponsorizare de la firma care produce cărămidă, Wienerberger, iar în această săptămână s-a încheiat colaborarea între Asociaţia Habitat for Humanity şi firma respectivă pentru un parteneriat viabil, care să fie unul de susţinere şi pe viitor. În aceeaşi măsură, de un ajutor real ne-a fost şi ne este în continuare domnul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dică, care a făcut posibilă ridicarea caselor în această localitate”, a completat părintele profesor Gheorghe Zamfir.

Părintele profesor spune că, deşi nu există o legătură directă între Biserică şi asociaţia pe care o conduce, Mitropolia Olteniei susţine demersurile Asociaţiei Habitat for Humanity. „Unele dintre familiile nevoiaşe pe care le selectăm sunt dintre cele care vin la biserică, astfel că le cunoaştem situaţia familială, problemele cu care se confruntă. Prin aceste activităţi le întindem o mână de ajutor, pentru a avea o locuinţă decentă, în care să îşi poate creşte copiii şi să se bucure, la rândul lor, de condiţii normale de trai pe care le au şi alte familii”, a încheiat părintele profesor Gheorghe Zamfir.

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: