Castelul de Lut Valea Zânelor, un popas idilic

Tot mai des se aude de câțiva ani de Castelul de Lut din Valea Zânelor, o destinație de care nu sunt atrași numai copiii, deși a devenit un loc de poveste. Faima castelului a depășit deja granițele țării și vin acolo turiști străini încântați de frumuseţea locurilor.

Ideea de a crea un castel  de acest gen, un loc idilic, la poale de munte,  într-o zonă nu foarte populată, le-a aparținut lui Răzvan și Gabrielei Vasile, care se săturaseră de oraș și au dorit o schimbare în viața lor în primul rând. Au creat împreună Castelul de Lut Valea Zânelor, din Porumbacu de Sus (Brașov). Au riscat tot ce aveau, au vândut casa, au renunțat la locurile de muncă din București și au creat un loc de poveste.

Pentru crearea castelului de poveste, arhitecta Ileana Mavrodin s-a inspirat din casa piticilor din Albă ca Zăpada și din unduirea crestelor Făgărașului. Construcția este unică și este ridicată din materiale naturale. Pereții sunt groși de 60 de cm și sunt făcuți din cob, un amestec de nisip, paie, lut și balast și care se pune pe zid pe principiul unei imprimante 3D. Pentru că se uscă greu nu poate fi turnat mai mult de 30 de cm pe zi.

Marele avantaj al acestui sistem este că poți face tot felul de unduieli, sunt niște pereți mângâiați. Se face la ochi, fără cofrag, iar din cauza aceasta trebuie ridicat cu multă răbdare.

Castelul are o structură de lemn, dar stâlpii sunt încastrați în cob. Pe exterior are un var hidraulic, care pe vremuri a fost folosit de romani pentru construcția cetăților, acum este folosit în restaurări. El are proprietăți de calcifiere, se întărește pe timp ce trece, lasă peretele să respire, dar nu lasă apa să intre. Iar în interior castelul este tencuit cu un material pe bază de lut.

Lucrările au început în martie 2014 și în decembrie deja se punea acoperișul.

Castelul poate fi vizitat de luni până duminică,între orele 10:30 - 17:30, iar un bilet de intrare este 5 lei. Site-ul oficial al castelului anunță  că nu poate funcționa în regim hotelier, dar în curând va deveni pensiune, atunci urmând să fie închis vizitelor. 

Castelul din Valea Zânelor va fi deschis în această toamnă, are 10 camere și va fi încălzit cu sobe.

Vizualizări: 2,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: