Cât cheltuieşte Guvernul cu bugetarii

Cheltuielile de personal din administraţie au crescut, într-un singur an, cu 700 de milioane de euro. Cifra este nejustificată şi neadaptată la tendinţele globale, de îngheţare completă a acestor costuri.

După ce guvernul Boc a fost doborât, practic, de decizia scăderii abrupte a cheltuielilor din administraţia publică, actualul Executiv a reuşit să cheltuiască, în primele cinci luni ale anului, cu o cincime mai mult decât în acelaşi interval de anul trecut. Şi asta, deşi numărul de funcţionari a scăzut, între timp, cu 15.000. În cifre, este vorba de o creştere a cheltuielilor cu aproape 3,2 miliarde de lei - circa 700 de milioane de euro, sumă ce include şi reîntregirea lefurilor. Pentru comparaţie, Autostrada Soarelui, care leagă Capitala de Constanţa, a costat cu circa 100 de milioane de euro mai puţin.

De o lună, guvernanţii se întrec în declaraţii pe tema reducerii efectivelor de funcţionari publici. Unele dintre ele s-au concretizat deja, prin OUG nr. 77/2013, ce urmează să intre în vigoare la începutul lunii august. Actul normativ prevede desfiinţarea tuturor posturilor vacante din sectorul bugetar (cu excepţia sistemului sanitar şi educaţional). În cuvintele premierului Ponta, „vor fi desfiinţate aproape 60.000 de posturi vacante, posturi fie neocupate, fie nebugetate, păstrate în general în diverse structuri pe acel principiu unu la şapte şi pentru păstrarea funcţiilor de conducere care aveau nevoie să aibă în spate un număr de posturi, chiar şi vacante“.

În continuare, ordonanţa impune concedierea a circa 2.900 de persoane din aparatul central al ministerelor, angajarea a o mie de persoane la nivelul administraţiei publice locale şi obligaţia ca numărul total al funcţiilor de conducere să nu depăşească 12% din personal.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: