Cât costă o zi de spitalizare pentru pacienții Covid-19

Sume importante de bani cheltuiesc spitalele pentru a îngriji bolnavii testați pozitiv cu Covid 19. Numai la Târgu Jiu, o zi de spitalizare a ajuns să coste peste o mie de lei. În schimb, la spitalul sport pentru coronavirus din Gorj, o zi de spitalizare costă cel puțin 500 de lei.

În aceste sume sunt incluse cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare, dar și hrana. La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, unde au și fost internați primii pacienți infectați cu Covid 19, o zi de spitalizare a fost calculată la aproape 1.300 de lei. „Conform situației centralizatoare a cheltuielilor, dar aferente lunii martie pentru că luna aprilie nu este închisă din cauza perioadei de izolare la domiciliu, la Boli Infecțioase, partea de cheltuieli pe zi cu spitalizarea a ieșit 1.289 de lei. În acest cost, sunt cheltuielile de personal, cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți, alimente, tot ce înseamnă cheltuieli indirecte – apă, gaze”, a explicat directorul financiar al spitalului, Gigel Capotă.

Pe de altă parte, la Târgu-Cărbunești, în spitalul suport pentru Covid 19, costurile sunt ceva mai reduse, după cum a explicat managerul unității medicale. „Costurile pentru fiecare pacient cu Covid 19 sunt diferite. În aceste costuri intră cheltuieli pentru hrană, medicamente, materiale sanitare, analize de laborator, analize radiologice și alte investigații. Dacă un pacient a stat 15-16 zile, costurile s-au ridicat în jur de 6.929 în total. Costurile pentru hrană nu sunt cele mai concludente. Pe lângă regimul alimentar, se adăugă apa plată din donații, sucuri din donații, iaurt, fructe, la fel”, a declarat Constantin Tîrziu, la TV Sud.

Mulți pacienți sunt asimptomatici și stau câte două-trei săptămâni în spital, fără să primească tratament, pentru că nu au nevoie. Aceștia ar fi putut fi tratați la domiciliu, dar autoritățile nu au vrut să riște contaminarea altor persoane.

Vizualizări: 1,803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: