Cât de departe este România de situația din Italia

Efectele epidemiei de coronavirus Covid-19 în Italia sunt deja mult peste cele mai sumbre estimări. O vreme s-a crezut că în aceste zile, când am ajuns la aproape 800 de decese în 24 de ore, va fi vârful crizei. Acum cele mai optimiste estimări arată că în Italia vârful crizei va fi peste două-trei săptămâni. Asta înseamnă, în cifre seci, zeci de mii de morți și sute de mii de îmbolnăviri.

Spania este cu doar o săptămână în urma Italiei, iar Franța cu vreo zece zile.

În România, evoluția evenimentelor depinde de câțiva factori. Contează cât de mulți români se vor întoarce acasă și cred că va fi un aflux continuu în următoarele săptămâni. Sunt mulți români care au ales să rămână acolo, crezând că este o poveste care durează o lună - două, apoi se vor întoarce la viața lor obișnuită. Cei care stau acolo cu chirie vor rămâne foarte repede fără resurse. Statul român ar putea avea o politică de finanțare a românilor din străinătate, pentru a rămâne acolo.

Am văzut că șefa Comisiei Europene strâmbă din nas că sunt cozi la granița României și că nu îi primim suficient de repede pe români în țară. Înțelegem că vreți să scăpați de ei după ce i-ați folosit atâția ani, dar nu putem să-i lăsăm să intre la întâmplare. Statul român trebuie să îi organizeze în funcție de județele din care provin, pentru a merge în convoi către centrele de carantină. Cei care urmează să intre în izolare trebuie instruiți cu privire la regulile pe care trebuie să le urmeze.

Dar, mă aștept să revină sute de mii de români în următoarele luni, unii sănătoși, alții cu boala, alții deja imunizați. Contează mult ca aceștia să conștientizeze că pot răspândi boala în comunitățile lor și să stea izolați.

România azi pare departe de situația din Italia, dacă ne uităm la cifre. Mare parte din cei diagnosticați cu Covid-19 sunt dintre cei veniți din străinătate și au fost izolați la timp, astfel că boala nu s-a răspândit în comunitate. Au fost câteva excepții, fostul polițist, senatorul, femeia inconștientă revenită din Italia, care au răspândit boala în jurul lor, unii mințind cu bună știință.

Ideea este că atunci când lucrurile scapă de sub control, nu mai e mare lucru de făcut. Românii pot trece cu bine de această încercare, dacă realizează câteva lucruri. Trebuie cu orice preț feriți oamenii în vârstă și pe cei cu boli cronice. Ei sunt țintele preferate ale acestui Covid-19. Asta înseamnă să stăm o vreme departe de ei. Dacă îi vizităm la țară, să păstrăm o distanță.

Până la urmă, cam 70% din noi vor face boala, apoi epidemia se va stinge de la sine. Ar putea dura doi-trei ani sau doar câteva luni. Autoritățile încearcă să lungească lucrurile, pentru ca aceia dintre noi care nu vor putea scăpa de boală cu paracetamol să poată beneficia de asistență medicală. Să nu ajungem ca în Italia, unde oamenii mor pentru că nu au loc la aparatele de oxigen.

Ar mai fi varianta chineză, cu o izolare totală, a tuturor, timp de câteva săptămâni. La ei a dat rezultate, dar în Europa e mai greu, unde liderii de state nu s-au pus de acord cu privire la ce trebuie făcut, mai ales că fiecare se gândește și la costurile economice.

Vedem de la o săptămâna la alta cum se înmulțesc restricțiile pe care românii trebuie să le respecte, ca să încetinim boala. Cred totuși că România, atunci când va fi pregătită, va merge pe rețeta chineză, aceea a izolării totale timp de două - trei săptămâni. Spun asta pentru că deja a fost interzis accesul străinilor în România și sunt inventariați bătrânii care nu au pe nimeni și care trebuie ajutați să depășească momentul.

Probabil că asta ne va asigura o vară liniștită, iar din toamnă o vom lua de la început. Dacă avem grijă fiecare dintre noi, dacă autoritățile continuă cu implementarea unor restricții de circulație, modelul din Italia nu va fi replicat în România. Doamne ajută!

Vizualizări: 2,345

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: