Fiți responsabili. Nu infectați spitalele!

Patru spitale din Hunedoara și mai multe spitale din București au probleme după ce doi inconștienți s-au internat fără să spună că vin din zone cu cazuri de coronavirus. Femeia din Hunedoara a fost la un spital din Petroșani, a îmbolnăvit acolo trei pacienți și trei cadre medicale, a mai trecut apoi printr-o clinică privată. Una din asistentele infectate de ea a mai fost într-un spital, iar una din paciente a fost și ea transferată la altă unitate medicală. Ancheta epidemiologică este abia la început și cine știe la câte cazuri vom ajunge pentru că o individă s-a crezut șmecheră.

La București, situația este și mai gravă. Autoritățile vorbesc puțin spre deloc despre asta, dar știm deja că s-au îmbolnăvit pacienți și cadre medicale la spitalul unde a fost internat fostul polițist care a ascuns faptul că a fost în Israel. Doar pentru că nu a vrut să afle nevasta că a fost cu amanta la plimbare, a pus în pericol viețile altora.

Nu mințiți autoritățile! Spuneți adevărul, pentru că doar așa putem amâna epidemia. Nu scăpăm de ea, dar măcar să o împingem spre vară, ca poate dispare ca orice gripă sezonieră.

Fiecare mincinos îmbolnăvește alți oameni. La fel, fiecare inconștient. Să ne gândim la omul ăla din Timișoara, care era izolat la domiciliu. Nu a stat în casă, a ieșit în curte, chiar și pe stradă, la o vorbă cu vecinii. Și-a îmbolnătiv nepotul, care mai departe a dat virusul unor colegi la școală.

Din păcate, sunt mulți inconștienți din ăștia. Pe unii îi prind autoritățile când fac control la domiciliu, pe alții vecinii. Nici măcar să îi arestezi nu poți, că nu ai locuri amenajate pentru asta. Nu acum, dar vor plăti pentru ce au făcut. Un idiot aflat în izolare la domiciliu s-a urcat băut la volan și a făcut accident. Un altul avea nevoie fix atunci de o adeverință de la primărie. Oamenii de acolo l-au trimis acasă fără să anunțe poliția, alți inconștienți, dar un vecin l-a văzut și l-a bătut, să îi vină mintea la cap. Nu trebuie să ajungem până aici, dar parcă îți vine să îl feliciți pe vecin, câtă vreme ăia de la primărie nu au luat treaba în serios.

Revenind la spitale, trebuie să avem grijă de ele și să protejăm personalul medical. Vor urma vremuri extrem de complicate. Trebuie să ne uităm doar la Italia, unde acum trei săptămâni evoluția bolii era ca pe la noi azi, dar măsurile zero. Acum au spitalele pline, au situații cu trei pacienți la un aparat de oxigen și aleg cui îi dau o șansă. Au două sute de morți pe zi doar de la coronavirus și două mii de pacienți noi. Tratarea altor boli a fost amânată, operațiile care nu sunt considerate urgente au fost amânate. Deja și spitalele din București și-au anunțat pacienții să nu mai vină la consulturile programate în următoarele două săptămâni. Dar povestea asta se va prelungi încă două luni, cel puțin.

Românii știu că nu au spitalele din Vest. Șansa noastră este să stăm în casă, în izolare, dacă am venit din zone de risc sau am intrat în contact cu astfel de persoane. Dacă scoatem din circuit și puținele spitale pe care le mai avem, Dumnezeu cu mila. Autoritățile locale se mișcă, au pus acele corturi de triaj afară, unde pacienții sunt interogați cu privire la locurile prin care au fost în ultimele săptămâni și persoanele cu care au intrat în contact. Este un disconfort pe care trebuie să îl acceptăm, pentru că este foarte important să nu ducem virusul în spitale. Gorjul are câteva spitale și nu își permite să le bage și pe acelea în carantină. Fiți responsabili! Fiecare om care respectă carantina sau autoizolarea la domiciliu poate să spună că a salvat niște vieți.

Vizualizări: 8,571

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: