Cât de mare a ajuns sărăcia în carierele miniere

Primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu, susţine că situaţia în minerit este nu gravă, ci foarte gravă. Acesta spune că directorii de cariere se sună între ei pentru a împrumuta câteva role sau o piesă, pentru că nu sunt bani deloc la investiţii. Ca să ajute complexul, Bucurescu este dispus să renunţe la taxa de excavare.

Primarul de la Slivileşti spune că ar fi dispus că renunţe chiar şi la taxa de excavare pentru a se putea redresa situaţia economică a Complexului Energetic Oltenia. „Ne aşteptăm la vremuri din ce în ce mai grele. CEO nu a plătit impozitul în întregime. Dată fiind situaţia financiară dezastroasă a Complexului aş fi dispus să renunţ şi la taxa de excavare, cu condiţia ca acei bani să fie folosiţi pentru redresarea economică, nu pentru salariile directorilor, pentru bilete de odihnă la mare, ori pentru a se băga bani în echipele de fotbal. Nu am fost nici la aceea şedinţă pentru taxa de excavare, pentru că din calculele noastre sumele pe care trebuia să le cerem de la CEO erau extraordinar de mari. Se ridicau la câteva zeci de miliarde, bani cu care noi am fi putut asfalta drumuri sau reabilita şcoli”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti.

Acesta este convins că achitarea taxelor de excavare ar distruge definitiv Complexul Energetic Oltenia. „Văd cu ochii mei ceea ce întâmplă în cariere. Merg de câte două ori pe săptămână şi stau de vorbă cu oamenii. Lucrurile nu sunt grave, sunt foarte grave. Carierele împrumută role de la una la alta, minele se împrumută între ele de tot felul de materiale, în timp ce o parte din stocul de cărbune s-a autoaprins. Niciodată, nu a fost o situaţie mai grea în minerit ca acum. Numai dacă ar fi secetă în această vară lucrurile s-ar îndrepta cât de cât”, a mai precizat Bucurescu.

Şi alţi primari sunt „înţelegători” cu CEO

Edilii locali spun că vor fi îngăduitori chiar dacă abia mai pot face faţă lipsei fondurilor. „Resimţim din ce în ce mai mult criza financiară cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia. De vreo două-trei luni nu şi-au mai plătit impozitele la primărie. E vorba de aproximativ 200 de milioane de lei vechi/lună, bani care ne-ar ajuta să ne acoperim din cheltuieli. N-ar fi exclus să rămânem fără bani pentru salarii şi pentru utilităţi. La ultima şedinţă pe care am avut-o cu reprezentanţii CEO ni s-a spus că nu au reuşit să-şi încaseze banii de la beneficiari”, declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia.

Şi autorităţile locale de la Săcelu dau dovadă de înţelegere faţă de Complexul Energetic Oltenia. „De regulă, Complexul Energetic Oltenia plătea impozitul în două tranşe, în prima şi în a doua jumătate a anului. Până acum nu l-au plătit, dar nu ne facem probleme pentru că la noi este vorba de o sumă mică, cam de un miliard de lei vechi pe tot anul. Suntem convinşi că îşi vor plăti impozitele şi oricând banii sunt bineveniţi”, a declarat Florin Jurebie, primarul de la Săcelu.

LITIGII

Conducerea CE Oltenia apreciază poziţia primarilor gorjeni, dar nu dă asigurări că banii cuveniţi taxei de excavare vor fi folosiţi pentru redresarea situaţiei economice. „Este de apreciat poziţia primarului comunei Slivileşti, însă nu putem dispune noi cu o obligaţie bugetară. În momentul de faţă, există mai multe litigii cu unităţi administrative din cauza taxei de excavare”, a declarat Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane din cadrul CE Oltenia.

PĂRERE

Sorin Bucurescu nu crede că vor fi mulţi mineri la miting. „Mitingul nu va fi de amploarea la care se aşteaptă lumea. Am stat de vorbă cu minerii, iar oamenii şi-au dat seama că nu vor ieşi în stradă pentru ei, ci pentru liderii de sindicat şi pentru personalul TESA, care a ticsit birourile, în timp ce în cariere s-a ajuns să lucreze omul şi postul”, a declarat Sorin Bucurescu.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: