Cât de pregătiţi sunt primarii să aplice noua lege a maidanezilor

Noua lege a câinilor fără stăpân i-a luat pe nepregătite pe primarii din Gorj. Unii spun că nici măcar nu au adăposturi pentru câinii comunitari. Alţii spun că spaţiile pe care le au sunt insuficiente pentru numărul mare de maidanezi din oraş. O altă problemă pusă în discuţie de primari este cea a fondurilor, fie ele pentru înfiinţarea unui adăpost, fie pentru eutanasierea maidanezilor. Edilii aşteaptă acum normele de aplicare a legii şi spun că vor fi nevoiţi să se conformeze.

La Turceni, spre exemplu, dacă este să ne luăm după spusele primarului Gâlceavă, în localitate există în jur de 100 de maidanezi şi niciun padoc. Edilul spune că va trebui să colaboreze cu autorităţile din oraşele mai mari pentru a prelua câinii comunitari din oraş, dat fiind faptul că nu există fonduri la bugetul local pentru înfiinţarea unui adăpost. Speră totuşi ca asociaţiile de protecţie a animalelor să preia o parte din ei. ”Am încercat şi anul acesta să construiesc un padoc, însă unul ca să poată fi autorizat sanitar pentru 50 de locuri. Valoarea de proiect dată de proiectant e în jur de 40 de miliarde de lei. Este o sumă destul de mare, n-am identificat fonduri anul acesta, poate anul viitor. Asta pentru că gestionarea câinilor fără stăpân nu se poate face fără a avea un padoc autorizat. Încercăm să facem un contract momentan cu Târgu Jiu sau cu Craiova şi să folosim padocurile lor. Plătim către dumnealor să-i prindă şi să-i ia de aici şi după aceea să facă procedura mai departe. Chiar vroiam să discut cu domnul director de la Termocentrală şi acolo sunt destul de mulţi câini şi mă gândeam că poate reuşim să facem un adăpost împreună. Mă conformez legii, vă spun că şi cetăţenii aşteaptă să scape de ei, sper să apară totuşi un ONG, pentru că până la urmă este soluţia cea mai creştinească, ca aceşti câini să fie adoptaţi. Eu chiar aş fi bucuros, chiar le-aş da o primă să-i ia şi să-i ţină dumnealor. Aş da pentru fiecare câine o sumă de bani, numai să nu ajungem la această soluţie radicală de omorâre”, a spus Dumitru Gâlceavă, primarul din Turceni.

Mazilu: “Să-mi dea bani şi le pun şi papion la gât”

Şi la Târgu Cărbuneşti ar fi peste 300 de maidanezi, care nu vor putea fi îngrijiţi în padocul de 70 de locuri al primăriei. Primarul Mihai Mazilu spune că va încerca să convingă cetăţenii să adopte o parte din câinii fără stăpân, pentru a nu se ajunge la eutanasiere. „În adăpostul special amenajat avem în jur de 45 de căţei. Se cheltuiesc vreo 700 milioane pe an atât cu cei care îngrijesc, cu mâncarea câinilor, cu supravegherea, cu toate condiţiile care sunt acolo. Când legea se va publica ne vom supune şi noi ca toţi ceilalţi cetăţeni ai ţării. Problema este că din acest buget local ce poţi să faci, că nu-i gumă de mestecat ca să-l lungeşti? Trebuie să am şi o şcoală ca lumea şi un act de sănătate şi un drum făcut din bugetul local. Să-mi dea bani şi le pun şi papion la gât. Profit de faptul că începe şcoala şi o să le propun copiilor să-i adopte. Cu siguranţă, vor fi adoptaţi într-un  procent destul de mare. Normal şi corect ar fi să primim nişte bănuţi să gestionăm elegant şi această speţă”, a spus primarul din Târgu Cărbuneşti.              

Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpâni a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, urmând ca zilele acestea să fie publicată şi în Monitorul Oficial.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: