Cât trebuie să ai în buzunar dacă mergi la medicul de familie

Cei care s-au obişnuit să dea fuga la medicul de familie atunci când se simt rău, de acum trebuie să aibă cel puţin 50 de lei în buzunar. Asta pentru că pe lângă consultaţie trebuie să plătească şi injecţia. Şi cei care au nevoie de o adeverinţă medicală sau un bilet de trimitere necesar efectuării unei ecografii nu mai pot trece pragul cabinetului medical fără bani. Aceste servicii nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, motiv pentru care se plătesc de către asigurat.

Mulţi dintre medicii de familie au afişat deja tarifele ce vor fi percepute în lunile următoare pentru serviciile medicale ce nu sunt decontate de către CJAS. Astfel, pentru o consultaţie fără programare, un pacient scoate din buzunar între 20 şi 50 de lei, în funcţie de programul orar la care se prezintă la medic. „Cei care vin între intervalul orar 08:00 -15:00 plătesc 20 de lei pentru consultaţie, o consultaţie făcută între orele 15:00 – 20:00 costă 30 de lei iar una după ora 20:00 costă 50 de lei“ , a precizat Monica Radu, medic primar. În cazul celor care nu pot merge la cabinetul medical şi solicită consultaţie acasă li se percep aceleaşi tarife. Şi asta nu e tot, şi pentru o injecţie făcută la medicul de familie bolnavul trebuie să scotă bani din buzunar. „Tratamentul injectabil intramuscular costă 7 lei iar cel intravenos 10 lei“, a mai spus Monica Radu.

Bani şi pentru adeverinţe

Se plătesc de altfel şi scutirile pentru elevi, fie că sunt pentru absenţe fie că sunt pentru sport, certificatele de căsătorie precum şi fişele medicale de şomaj şi angajare. Medicii susţin că nu au încotro, trebuie să perceapă astfel de tarife întrucât serviciile medicale respective nu sunt decontate de către CJAS „Este dreptul lor să le ceară bani pacienţilor pentru serviciile nedecondate de către CAS, nu e ceva ilegal, pot ajunge însă şi la o înţelegere cu pacientul şi să nu-i ia bani, asta depinde de medic“, a precizat Cosma Dumitrescu,  director adjunct CJAS Gorj.  

În cazul în care un asigurat solicită un bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a-şi face o ecografie sau un consult la un cabinet de specialitate, din cadrul spitalului, medicul îi poate cere bani în schimbul acestui serviciu, respectiv 10 lei. „Într-adevăr dacă cineva, din proprie iniţiativă merge la medic pentru a solicita un bilet de trimitere pentru un consult de specialitate iar medicul de familie constată în urma consultului efectuat de către el că nu este necesar să fie supus unei astfel de examinări are dreptul să-i impună asiguratului să plătească“, a mai precizat Cosma Dumitrescu.

Listă tarife servicii medicale

Consultaţie

    Între orele: 

              08:00 -15:00 -    20 RON

              15:00 – 20:00 -  30  RON

              20:00  - 08:00 -  50  RON

Fişă medicală:

         

             Angajare – 10 RON

             Şomaj      - 10 RON

             Ajutor social -10RON

Adeverinţă medicală pentru orice formă de învăţământ – 10 RON

Scrisoare medicală -20 RON

Măsurarea glicemiei – 7 RON

Măsurarea tensiunii arteriale -5 RON

Tratament injectabil intramuscular -7 RON

Tratament injectabil intravenos   -10 RON

Certificat căsătorie  -25 RON

Vizualizări: 1,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: