Catastrofe naturale cauzate de om: Trump

Trump a câștigat alegerile în Statele Unite. E prima zi din sfârșitul lumii, cum ar veni. Sfârșitul lumii va dura patru ani. Dacă avem noroc.
Mulți dintre cei care au votat cu Donald Trump sunt nebuni. Nu e o opinie, nu e o răutate. Nu e o înjurătură. Sunt niște oameni care au răspuns pozitiv, cu un sprijin la cel mai înalt nivel, acordat prin vot, la un discurs plin de ură, discriminare și idioțenie crasă. Omul a zis că Mexicul este un popor de violatori și că mexicanii trebuie expulzați. Chiar a insistat că el ar deporta chiar și un copil fără cetățenie. Asta așa, ca să vă citez doar una dintre imensitățile pe care le-a rostit sau făcut. Cine e de acord cu așa ceva? Cine vrea așa ceva? Ce fel de om e cel care vrea răul unui copil doar pentru că acel copil are o anumită naționalitate? Păi, niște votanți ai lui Trump, din câte se pare.
Ca să-l scuze pe el și mai ales pe votanții lui, trompeta republicană, Fox News, spune: ”Pe oameni nu i-a interesat că Trump e misogin, că e rasist, că e lipsit de fair play sau că e răzbunător. Nu au votat pe Trump personal, au votat împotriva unui sistem, au votat împotriva Obama etc.” Vă dați seama? Aparent, dorința de schimbare poate fi atât de mare încât te poate face ca dintre un șef antipatic și un violator să-l alegi pe al doilea.
Discursul de câștigător al lui Trump, însă, arată ceva foarte interesant: Trump nu-și mai permite să fie nebun. Fie că a realizat singur asta, fie că l-a învățat sau chiar l-a obligat cineva, noul președinte a avut un discurs (probabil primul din viață) echilibrat și plin de empatie. Puțini știu să câștige cu adevărat, iar Trump era ultimul de la care te-ai fi așteptat la așa ceva.
Teoria mea (una dintre ele) este că omul e troll. A zis toate mizeriile pe care le-a zis până acum nu pentru că ar crede cu tărie în ele, ci pentru că a văzut că funcționează și l-a amuzat să înfurie oamenii. Doar că la un moment dat a sesizat ceva interesant: că ceea ce pe unii oameni îi înfurie, pe alții îi inspiră. Și atunci a continuat să o facă, cu talent actoricesc și perseverență, până a ajuns președintele Americii. Doar că nu cred că Trump este într-adevăr bigotul sinistru și nefrecventabil care pretinde că ar fi. Omul are o grămadă de bani și o grămadă de prieteni la cel mai înalt nivel. Cunoaște gay, cunoaște arabi, știe că generalizările pe care le spune sunt prostești. SPER! Și acum, că s-a trezit președinte zicând ceea ce și el știe că sunt niște mizerii, începe s-o dea pe mesaje împăciuitoare.
Doar că nu va funcționa. Vă mai amintiți primul paragraf? Donald Trump a fost votat de nebuni pentru discursul lui (real sau nu) plin de ură. Poate Trump nu vorbea serios, dar nebunii sunt foarte serioși când spun că își doresc mexicani linșați. Și, dacă Trump își păstrează stilul convențional și echilibrat cu care a început mandatul, nebunii se vor simți trădați. Și-l vor urî cu patimă. Ce să mai spunem despre ceilalți alegători, care îl urăsc deja? Cu două tabere întoarse împotriva lui, Donald Trump are toate circumstanțele să fie cel mai slab președinte din istoria Americii. Să sperăm doar că nu va fi cel mai nociv din istoria lumii.

Vizualizări: 959

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: