Câteva sute de gorjeni dețin munți în Vâlcea

Aproape 200 de cetățeni ai comunei Scoarța dețin munți în județul Vâlcea. Este vorba de localnici din satul Colibași, care au moștenit proprietățile de la înaintașii lor. Cu toții sunt membri în cadrul Obștii Moșnenilor Colibășeni, care sâmbătă a inaugurat la Scoarța un nou sediu.

Obștea Moșnenilor Colibășeni este atestată documentar ca proprietară a munților Turcinul Mare și Turcinul Mic începând din anul 1727, dreptul său de proprietate fiind confirmat și în Monitoarele Oficiale din 1912 și 1914. Proprietatea Obștii Moșnenilor Colibășeni se află pe teritoriul comunei Mălaia, județul Vâlcea. Este formată din terenuri cu vegetație forestieră, respectiv păduri, pășuni și terenuri stâncoase aflate în munți.

Conform reprezentanților obștii, proprietatea are o suprafață de 1488 stânjeni mici, echivalentă cu 1187 ha, din care 477 ha pășune și gol alpin și 710.07 ha pădure. Averea obștii este deținută în coproprietate de 175 membri și este condusă de un Consiliu al reprezentanților moșnenilor format din 5 membri. Cu toții sunt din satul Colibași al comunei gorjene Scoarța.

În vechiul și noul statut este prevăzut că drepturile nu pot fi înstrăinate decât între moșnenii din cadrul obștii. Cândva, munții lor erau pe raza teritorială a județului Gorj. ”Toți membrii obștii suntem gorjeni. Proprietățile noastre au aparținut de Gorj, dar în '62, la reorganizarea teritorială, toate au trecut de județul Vâlcea. Înainte aparțineau de Plaiul Novaci, așa se numea zona. Proprietățile ne aduc și venituri. Ne ocupăm de exploatare masă lemnoasă, vindem. Și pășunea, pe care o închiriem cu contracte de arendă către ciobani. Veniturile se repartizează anual membrilor, în funcție de suprafețele pe care le dețin. În ultimii ani, noi am dat 276 lei pe stânjen”, a declarat președintele Constantin Neicuși.

Obștea Moșnenilor Colibășeni a inaugurat sâmbătă, la Colibași, noul sediu al unității. În fapt este primul, pentru că până acum acesta era într-o clădire închiriată. Circa 800 mii lei a pus la bătaie obștea pentru construirea sediului. ”Este o obște mare, puternică. Au bani. Sunt tari față de primărie. Colaborăm cu ei”, a spus Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța.

Vizualizări: 2,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: