Câţi bani a luat Gorjul de la Uniunea Europeană

Rata de absorbţie a fondurilor europene la nivelul judeţului Gorj se numără printre cele mai mici la nivel naţional. Institutul pentru Politici Publice a realizat un studiu privind absorbţia fondurilor europene care ne plasează în coada listei.

Firmele şi autorităţile locale din judeţul Gorj au atras prin Programul Operaţional Regional fonduri europene de doar 9,4 milioane de lei. Sumă mică în comparaţie cu alte judeţe precum judeţul Dolj, care a atras peste 54 de milioane de lei.

Un alt program prin care au putut fi accesate sume importante este Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Bugetul total alocat POSDRU este de aproximativ 3,476 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. La nivelul judeţului Gorj, firmele şi autorităţile locale au reuşit să obţină finanţare în valoare de 25,5 milioane. O sumă iarăşi mică faţă de alte judeţe precum Hunedoara care a atras peste 170 de milioane de lei sau Dolj cu o absorbţie de mai bune de 240 milioane lei. Din cei 25,5 milioane lei atraşi prin programul POSDRU, 4,3 milioane de lei au fost atraşi de către ONG-uri.

Nu ia bani pentru că nu se poate frauda

Conform declaraţiilor făcute de subprefectul Marcel Romanescu, mare parte dintre societăţile din Gorj nu au aflat despre aceste posibilităţi de atragere de fonduri. În ceea ce priveşte absorbţia de fonduri de către autorităţile locale, spune că nu fac acest lucru de teamă. “În acest moment, scuzele sunt inutile, pentru că fiecare primărie sau autoritate publică locală poate să ia o astfel de măsură. O greoaie accesare, deoarece aceşti bani care vin din partea UE sunt verificaţi foarte bine, întotdeauna autorităţile au preferat fondurile guvernamentale, pentru că atunci când a fost de verificat Inspecţia în Construcţii sau alte autorităţi şi au trecut de multe ori cu vederea măgăriile care s-au făcut, pe când la fondurile europene este mai greu să poţi fraudezi“, a declarat subprefectul Marcel Romanescu.

Le e frică că fondurile europene pentru că în condiţiile în care sunt verificate, la un moment dat s-ar putea să aibă probleme. Am avut atâtea exemple de primării care au atras bani de la Guvern pentru proiecte apă şi canalizări, deşi au existat suspiciuni în legătură cu modul în care s-au folosit banii

Marcel Romanescu, subprefect

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: