Câți bani oferă statul în noul program „Rabla local”

Pentru că prin programele Rabla și Rabla Plus se scot din circulație destul de puține mașini poluante autoritățile căută noi soluții pentru a rezolva problema parcului auto învechit. Astfel a apărut un nou program prin care cei care doresc să renunțe la autoturismul vechi pot primi o sumă de bani fără a fi obligați să cumpere o mașină nouă, program numit „Rabla Local”.


Prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022 publicat recent în Monitorul Oficial se lansează practic noul program denumit Rabla Local și este disponibil deja ghidul de finanțare. Modificarea cea mai importantă din acest nou program o reprezintă posibilitatea de a da la casat un autoturism vechi fără obligația cumpărării unei mașini noi.

Conform informațiilor oferite de autorități o persoană care dorește să participe la acest program trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea; să fie proprietarul de drept al unei mașini vechi înmatriculată pe numele său de cel puțin cinci ani: să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective; să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local; să nu folosească vehiculul pentru a participa și în programele Rabla Clasic sau Rabla Plus și să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte autoturismul vechi ce poate fi eligibil în acest program trebuie să aibă la momentul în care proprietarul se înscrie în acest program o vechime de cel puțin 15 ani și să aibă o normă de poluare Euro 3 sau inferioară. Pot fi casate vehicule din categoriile autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/autospecială ușoară.

Proprietarul unei mașini vechi ce dorește să o caseze prin programul Rabla Local poate primi suma de 3.000 de lei fără a fi obligat să cumpere un alt autoturism nou. Conform prevederilor legale proprietarul vehiculului se angajează să predea spre casare autovehiculul uzat cu care participă în Program și să îl radieze din circulație, în schimbul stimulentului pentru casare.  Pe de altă parte în Ghidul de finanțare apare o prevedere foarte importantă: proprietarul autoturismului vechi acceptat în programul Rabla Local nu poate cumpăra timp de trei ani un alt autoturism cu o normă de poluare inferioară. Mai exact proprietarul „se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.”

Vizualizări: 2,440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: