Câţi gorjeni sărbătoresc astăzi ziua numelui

Zeci de mii de gorjeni îşi serbează astăzi, de Sfântul Gheorghe, onomastica. Peste 11.000 de gorjeni poartă numele de Gheorghe, iar mai bine de 1000 de gorjence se numesc Gheorghiţa. Să nu uităm şi pe sărbătoriţii care poartă nume derivate din cele două precum: George, Georgiana sau Georgeta.

Ca în fiecare an, în data de 23 aprilie, creştin ortodocşii sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Sărbătoarea este considerată începutul verii pastorale.  Cu această ocazie, mii de gorjeni sărbătoresc ziua numelui. Conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, poartă numele de Gheorghe 11.839 de gorjeni, iar Gheorghiţa se numesc 1115 de persoane. Localităţile în care aceste două nume sunt cel mai des întâlnite sunt următoarele: Târgu Jiu, Motru şi Rovinari, Bumbeşti Jiu şi Novaci.  Printre cele mai cunoscute derivate ale celor două se numără George, nume pe care îl poartă 520 de gorjeni, Georgiana, 2742 de doamne şi domnişoare, Georgeta-1434 persoane, Georgian-221 persoane, Gelu-105 persoane, Geta-124 persoane,  Gina-89 persoane, Gică-15 persoane. Aceste nume sunt preponderent întâlnite în localităţile Târgu Jiu, Motru şi Rovinari.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenţi sfinţi, numeroase biserici purtând hramul său. Este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al vitelor şi oilor.

Ofertă la cântar în Piaţa Centrală din Târgu Jiu

În popor, există unele superstiţii potrivit cărora în ziua de Sfântul Gheorghe trebuie să te cântăreşti de nouă ori pentru sănătate şi pentru ca farmecele să nu îşi facă efectul. Acest lucru o ştiu şi unii speculanţi din Târgu Jiu care şi-au stabilit încă de ieri locurile de amplasare ale cântarelor în Piaţa Centrală, pentru a prinde un punct strategic pentru atragerea de clienţi. Aceştia vin şi cu reduceri pentru clienţii care decid să se cântărească la ei. „Am venit aici pentru că de Sfântul Gheorghe mulţi oameni se cântăresc. Cer un leu pentru cei care vor să se cântărească de nouă ori. E bine pentru ei ca să le meargă bine în casă, să aibă noroc pe unde se duc, aşa sunt obiceiurile. În fiecare an venim aici.  Mai câştigăm şi noi o pâine, că am opt nepoţi minori în grijă, părinţii sunt plecaţi la muncă prin străinătate”, a spus Eugenia Baldovin.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: