Câți gorjeni și-au cumpărat vechime în muncă

Gorjenii care nu au suficientă vechime în muncă, dar vor să iasă la pensie, pot să și-o cumpere. Practic, cei care vor să stea acasă liniștiți și să se bucure de o pensie mai bună, dar anii pe care i-au petrecut în câmpul muncii nu sunt suficienți, pot cumpăra vechime, însă nu mai mult de 6 ani. Zeci de persoane au apelat la Casa de Pensii Gorj pentru  a se asigura că poștașul nu va veni cu geanta goală la ei.

Șefa Case de Pensii Gorj, Ioana Talău, spune că din septembrie 2020 și până în prezent au fost încheiate peste 50 de astfel de contracte. ”Cumpărarea de vechime este reglementată de Ordonanța de Urgență 163 din 2020 și a intrat în vigoare din septembrie 2020. De atunci și până în prezent au fost încheiate 57 de contracte. Perioada maximă care poate fi cumpărată este de 72 de luni, respectiv 6 ani, iar cea minimă este de o lună” , a spus Ioana Talău.

De exemplu, cei care vor să cumpere 6 ani de vechime trebuie să plătească peste 40 de mii de lei, iar banii pot fi dați în rate sau integral. Talău mai spune că sunt puțini gorjeni care și-au cumpărat perioada maximă de 6 ani.

”Persoanele care au cumpărat vechime până la 1 ianuarie 2021 au trebuit să plătească lunar 558 de lei. După această dată, suma a crescut la 575 de lei. Pot să vă spun că doar trei persoane au cumpărat perioada maximă. Astfel, 72 de luni costă peste 40 de mii de lei”, a mai spus șefa Casei de Pensii Gorj.

Vizualizări: 1,746

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: