Curtea Domnească din Târgoviște a fost reabilitată și poate fi vizitată

Unul dintre cele mai importante obiective istorice din România și-a redeschis total porțile. Cei care vor să afle mai multe despre istoria Țării Românești și să pășească pe urmele celor 33 de voievozi care au urcat pe tron pot merge acum la  Curtea Domnească din Târgoviște.

Timp de mai bine de doi ani, turiștii au fost văduviți de Turnul Chindia și de Biserica Mare Domnească, două obiective reprezentative pentru Municipiul Târgoviște, care s-au aflat în reabilitare. În perioada 1-5 iunie județul Dâmbovița a fost în sărbătoare pentru că s-a desfășurat prima ediție a Zilelor Județului, celebrând 510 ani de atestare documentară. Autoritățile județene au ținut să deschidă, cu această ocazie, și Curtea Domnească, care s-a transformat uluitor, ajungând la standardele occidentale, pe care le admirăm cu toții în vacantele petrecute în străinătate. Aflată la doar o oră de București sau Pitești sau la o oră și jumătate de Brașov, Târgoviștea a devenit un oraș în care merită să-ți petreci măcar o zi. Iar Ansamblul Monumental Curtea Domnească completează excursia cu o notă de medievalitate în mijlocul orașului din ce în ce mai modern.

Pe tronul Curții Domnești din Târgoviște se spune că au trecut peste 33 de voievozi, însă din toate realizările lor se mai pot vedea astăzi doar câteva. Turnul Chindia, de exemplu, este unul dintre obiectivele construite de Vlad Dracul și de Vlad Țepeș. Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș, care îi va urma la tron, pune bazele Turnului Chindia, construind partea de jos, folosită la începuturi pe post de închisoare. După ce vine la tron Vlad Țepeș și scapă de boierii trădători care l-au îndepărtat pe tatăl său de la domnie, voievodul, cunoscut pentru asprimea sa, înalță turnul, făcând din acesta un simbol al întregi curții. La vremea aceea turnul avea mai multe scopuri, în principal militare, el fiind folosit ca punct de observație, fiind cel mai înalt loc din zonă. De asemenea, datorită înălțimii sale, soldații ce apărau turnul aveau obligația să dea semnalul prin care cele cinci porți ale orașului erau închise și prin care se interzicea oamenilor să mai circule pe străzi.

Un alt domnitor extrem de important, ale cărui realizări din timpul domniei se mai văd și astăzi, este Petru Cercel. Deși are o domnie extrem de scurtă, doar un an si 8 luni, reușește să ridice la Târgoviște două edificii impresionante: Biserica Mare Domnească și Palatul său cu 10 camere pe etaj. Toate acestea se construiesc în doar câteva luni, iar legenda spune că peste 1000 de lucrători au muncit zi și noapte pentru finalizarea lucrărilor.

Din cauza domniei sale foarte scurte domnitorul nu reușește să și picteze Biserica Mare Domnească, astfel că această sarcină îi revine Prințului aurului, așa cum era supranumit Constantin Brâncoveanu, domnitor ce stă pe tron nu mai puțin de 26 de ani și cu moartea căruia de încheie perioada în care Târgoviște este capitală a Țării Românești.

Vizualizări: 515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: