Cazul ştampilelor de vot, muşamalizat de prefect

Victor Banţa lasă mai moale tonul în scandalul ştampilelor găsite într-un birou din Prefectură şi afirmă că nu ştie încă dacă se impune sesizarea Poliţiei sau nu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu declară că nu a primit încă un raport administrativ de la subordonaţii săi pentru a lua o eventuală decizie de a solicita o anchetă din partea Poliţiei. Prefectul spune că subordonaţii săi au foarte multă treabă în această perioadă de pregătire a alegerilor şi din această cauză raportul administrativ pe care îl aşteaptă nu a mai fost întocmit.

Peste 300 de ştampile care provin de la alegerile locale din 2000 şi de la cele europarlamentare din 2007 au fost descoperite luni după-amiază în biroul şefei de la contencios administrativ, Ioana Călinescu. Descoperirea s-a făcut în momentul în care funcţionarii de la Prefectură au forţat intrarea în biroul acesteia, Călinescu fiind în concediu de odihnă până în prima parte a lunii decembrie. Aceasta spune că ştampilele nu au fost distruse de funcţionari din Prefectură care de fiecare dată le-au uitat prin sertare şi au amânat distrugerea lor cu o proximă ocazie, legea stabilind însă foarte clar că ştampilele se distrug după fiecare scrutin electoral.

Victor Banţa spune că legea nu prevede sancţiuni pentru persoanele care ar trebui să distrugă ştampilele şi nu fac lucrul respectiv la timp, legiuitorul mizând pe normalitatea situaţiei în care ştampilele sunt anulate după alegeri. Prefectul afirmă că lucrul cel mai important rămâne deocamdată faptul că ştampilele respective au fost descoperite înainte de desfăşurarea alegerilor şi că au fost anulate astfel eventuale suspiciuni, Banţa ţinând să menţioneze că face tot ce depinde de el pentru ca scrutinul de duminică să aibă loc în condiţii cât mai bune. Prefectul menţionează şi că subordonata sa, Ioana Călinescu, nu avea motive să aibă ştampilele în birou, aşa cum nu are nici motive să invoce faptul că ar fi putut să aibă documente cu caracter secret acolo. „Dumneaei nu mai este de vreo trei luni un funcţionar care să aibă acces la o anumită categorie de documente. Dacă avea documente secrete în birou, aşa cum susţine, e o problemă. Deocamdată aştept raportul administrativ pe tema ştampilelor şi de abia apoi pot să comunic decizia pe care o voi lua în acest caz”, spune prefectul.

Vizualizări: 88

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: