Ce a discutat Ciobotărică cu primarii din localitățile miniere

Conducerea CE Oltenia și primarii localităților afectate de minerit s-au întrunit luni, 11 aprilie, în ședință, la invitația administrației. Primarii și-au putut expune punctul de vedere legat de problemele cauzate de minerit, dar și despre îngrijorările pe care le au mai ales că mulți dintre cetățenii lor ar putea rămâne fără serviciu. Directorul general al companiei, Laurențiu Ciobotărică, le-a cerut primarilor să spună ce fel de active de utilitate publică ale companiei doresc să le obțină pentru comunitate, însă i-a și rugat să scadă impozitele pe clădiri nerezidențiale, astfel încât compania să nu mai plătească sume exorbitante la bugetele locale.

Primarii unor localități din zonele afectate de activitatea minieră, respectiv din Slivilesti, Telești, Roșia de Amaradia, Negomir, Motru, Cătunele, Mătăsari, Bustuchin, Bîlteni, Urdari, Dragotești au purtat luni discuții cu conducerea CE Oltenia. Autorităților li s-a transmis de către administrația companiei că este necesară aplicarea unui plan de restructurare care trebuie să se plieze pe cantităţile de energie produse și vândute în piața de profil. "În cadrul acestei întâlniri, conducerea CE Oltenia a prezentat situația actuală a companiei și necesitatea redimensionarii activității și a capacităților existente în contextul actual dat de poziția energiei produse pe bază de cărbune în piața și de efortul financiar impus de obligativitatea achiziției certificatelor de CO2 și de respectarea termenelor de rambursare a creditelor bancare prin care au fost finanțate proiectele de mediu realizate. A fost precizat faptul ca în stabilirea măsurilor ce vor fi aplicate pentru echilibrarea situației financiare actuale a CE Oltenia nu există influențe din exteriorul companiei", se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul CE Oltenia.
Conducerea companiei a subliniat necesitatea respectării legislației pentru derularea procedurilor de expropriere și acordarea despăgubirilor aferente. La rândul lor, primarii au supus atenției celor din conducerea companiei situația cetățenilor care au cedat teren exploatărilor miniere, situația activelor cu caracter de utilitate publică pe care CE Oltenia are de gând să le transfere din patrimoniul propriu către autoritățile locale, majorarea cuantumului impozitelor și taxelor locale conform noilor reglementari fiscale și inclusiv finantarea cluburilor sportive.
Primarii care au fost prezenți la discuții au spus că CE Oltenia va trimite fiecărei primării activele pe care le are e raza localităților respective și pe care este dispusă să le acorde comunității, urmând ca până în data de 29 aprilie, fiecare autoritate să solicite CE Oltenia, printr-o hotărâre de Consiliul Local, activele pe care le doreşte. Poate fi vorba de clădiri pe care compania nu le mai folosește, biserici reconstruite, halde împădurite care trebuiesc redate cetățenilor, vetre de sat și altele.
Primarii au mai spus că directorul Laurențiu Ciobotărică i-a rugat să scadă cât pot de mult impozitele plătite de agenții economici pentru clădirile nerezidențiale, asta pentru că CE Oltenia plătește sume uriașe pentru termocentrale, care au fost considerate până nu de mult construcții speciale. De regulă, autoritățile locale au stabilit impozitele la procentul maxim prevăzut de lege.

Vizualizări: 1,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: