Ce au descoperit cercetătorii despre coronavirus la pisici şi câinii

Având în vedere răspândirea rapidă a coronavirusului pe glob, oamenii au început să se întrebe dacă virusul poate fi transmis de la om la animalele de casă. Pisicile se pot infecta cu coronavirus și îl pot transmite altor pisici, în timp ce câinii nu sunt atât de predispuși la infectare, au concluzionat cercetătorii chinezi.

Momentan nu este clar dacă pisicile pot transmite virusul oamenilor, deoarece studiul a fost realizat doar prin contactul dintre pisici, a informat Nature. De asemenea, găinile, porcii și rațele nu sunt atât de vulnerabile în fața infectării, au anunțat cercetătorii din cadrul Institutului Veterinar de Cercetare Harbin.

Medicii au transmis că această descoperire este interesantă, dar posesorii de pisici nu trebuie să se alarmeze încă. Rezultatele studiului sunt bazate pe un eșantion mic de animale cărora le-a fost administrat intenționat o doză mare a virusul covid-19, așadar nu sunt neapărat reprezentative pentru interacțiunea de zi cu zi dintre om și animal.

Până acum au existat câteva cazuri de animale infectate: o pisică din Belgia și doi câini din Hong Kong. „Pisicile și câinii au contact apropiat cu oamenii, așadar este important să înțelegem cât de predispuși sunt la infectarea cu sars-cov-2”, se menționează în studiul realizat de cercetătorii chinezi. Echipa de cercetători a introdus mostre ale virusului în nasurile a cinci pisici de casă. Șase zile mai târziu medicii au găsit ARN viral și particule infecțioase în tractul respirator superior. Restul pisicilor infectate au fost puse în aceeași cușcă cu pisici neinfectate. Niciuna dintre pisicile infectate nu a prezentat simptome și doar una dintre pisicile sănătoase expuse pisicilor infectate a luat virusul. „Acest lucru sugerează că virusul nu se transmite ușor la pisici”, concluzionează cercetătorii.

Cercetătorii au concluzionat că pisicile nu sunt un factor în răspândirea coronavirusului. Pe lângă această descoperire, dovezile arată că animalele nu pot muri din cauza virusului chiar dacă se poate transmite de la animal la animal.

Vizualizări: 2,984

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: